1
miłosz: Każda z pięciu początkowych cyfr liczby sześciocyforwej podzielnej przez 7 jest równa a,zaś
cyfra jedności równa jest b i b≠a.Jaki warunek spełniają cyfry a i b.Odpowiedź uzasadnij.
Co to jest to → b i b≠a

Jak do tego się zabrać?
15 sie 16:00
Artur z miasta Neptuna:
cyfra 'a' (czyli jakaś cyfra z przedziału 1−9)
cyfra 'b' (jakas cyfra z przedziału 0−9) oznacza, że to nie musi być ta sama cyfra co 'a' ...
warunek b≠a oznacza, że jest RÓŻNA od cyfry 'a'
15 sie 16:05
miłosz: b≠a ← oznacza że wszystko prócz a ,tak?
15 sie 16:08
miłosz: liczba sześciocyfrowa np .643521 , każda z pięciu cyfr liczby sześciocyfrowej podzielnej przez
7 jest równa a czyli a są równe tylko liczby 64352 , prawda? Cyfra jedności równa jest b i
b≠a, cyfra jedności to 6 ,prawda, no to o co tu chodzi , bo nie wiem?
15 sie 16:11
Artur z miasta Neptuna:
skoro 5 pierwszych cyfr to mają być cyfry 'a', natomiast szosta z nich (ostatnia w zapisie) ma
byc cyfrą 'b', gdzie b≠a, to masz takie liczby 6−cio cyfrowe:
111116
444448
999990
itd.
i teraz ... ta liczba 6−cio cyfrowa ma być piodzielna przez 7

nie cyfry ... ale cala liczba
15 sie 16:16
miłosz: rozumiem teraz gdy dodałeś słowo "gdzie" , i teraz co z tymi liczbami?
15 sie 16:20
Artur z miasta Neptuna:
nic ... musisz pokazać jaka musi być zależność pomiedzy cyfrą 'a' oraz cyfrą 'b'
aby liczba postaci 'aaaaab' (to jest zapis cyfr a nie iloczyn

) była podzielna przez 7
15 sie 16:23
miłosz: No to Arturze jak to dokończyć ,plis powiedz bo już sam nie wiem
15 sie 16:24
miłosz: Może , że warunek jest taki że a∊b gdzie b≠a ?
15 sie 16:27
Filut:
Cyfry a, b spełniają warunek: |a − b| = 7
15 sie 16:36
miłosz: |a − b| = 7 ← nie rozumiem tego , proszę trochę jaśniej, bym doszedł to takiego czegoś
111116 gdzie pięć pierwszych jest "a" a ostatnia jest "b" czyli różna od a, i co dalej?
15 sie 16:48
Filut:
a, b to cyfry
Jeśli |a − b| = 7, to są następujące możliwości:
111118 a = 1, b = 8
222229 a = 2, b = 9
777770 a = 7, b = 0
888881 a = 8, b = 1
999992 a = 9, b = 2
To jest odpowiedź, sam do niej dojdź.
15 sie 16:52
Artur z miasta Neptuna:
i dalej własnie masz sprawdzić ... jakie mają byc zalezności pomiedzy pierwszą piątką cyfr a tą
ostatnią aby całość była podzielna przez 7
15 sie 16:52
miłosz: Filut, teraz rozumiem
15 sie 16:55
Artur z miasta Neptuna:
milosz w takim razie powiedz dlaczego 222226 NIE JEST podzielne przez 7
15 sie 16:57
miłosz: a−b=7 , 2−6 = −4 , minus 4 nie dzieli się przez 7
15 sie 17:03
Artur z miasta Neptuna:
fajnie ... ale Ty masz dojśc do tego że wlasnie taki warunek ma być spelniony

na tym polega to zadanie

więc nadal nie wiesz dlaczego taka jest zależność czyli nie rozwiązałeś zadania
15 sie 17:29
miłosz: teraz to ja nic nie wiem, jakie ma być ostateczne rozwiązanie?
15 sie 17:35
miłosz: a, b spełniają warunek: |a − b| = 7 ,tak?
15 sie 17:35