1
miłosz: Ile jest takich czterocyfrowych liczb podzielnych przez 11, których cyfrą setek i cyfrą
jedności jest 8? Podaj najmniejszą oraz największą liczbę o tej własności
15 sie 14:56
Artur z miasta Neptuna:
−−− reprezentuje liczbę czterocyfrową
x 8 y 8 −−− cyfra jedności i setek ma być 8
przypomnij sobie teraz jaki jest warunek na podzielność liczby przez 11
x+y = 8+8 ⇒ x+y = 16 ⇒ x = 16−y
oraz x∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9} ⋀ y∊{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
jakie liczby mogą być podstawione?
(7,9), (8,8) lub (9,8) i nic więcej
15 sie 14:59
miłosz: (7,9), (8,8) lub (9,8) ← dlaczego tylko te?
15 sie 15:02
Artur z miasta Neptuna:
a jaki jest warunek na podzielność liczby przez 11
15 sie 15:03
miłosz: Aby liczba była podzielna przez 11,różnica sumy cyfr stojących na nieparzystych miejscach i
sumy cyfr stojących na parzystych jest również podzielna przez 11
15 sie 15:04
miłosz: {1,2,3,4,5,6,7,8,9}← czyli z tych mam wybrać te które stoją na parzystych miejscach i
nieparzystych
15 sie 15:05
Artur z miasta Neptuna:
a to wybacz
w takim razie:
16 −x−y = 0 lub 11
wynacz wszystkie możliwe pary dla których zachodzi ten warunek
15 sie 15:06
miłosz: (1,4), (7.9) (8,8), (9,7) ?
15 sie 15:10
miłosz: ?
15 sie 15:14
Artur z miasta Neptuna:
a (2,3)

a (4,1)

a (5,0)

a (3,2)
15 sie 15:14
miłosz: czyli jak tak zapiszę to koniec zadania?
15 sie 15:16
Artur z miasta Neptuna:
1848, 2838, 3828, 4818, 5808, 7898, 8888, 9898
takie liczby spełniają warunki zadania zadania
15 sie 15:19
miłosz: ok, dzięki
15 sie 15:21
miłosz: Dlaczego ,w pierwszym nie ma zera a w drugim układzie jest? ↓
x∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9} ⋀ y∊{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
15 sie 21:42
Artur z miasta Neptuna:
bo nie ma czterocyfrowej liczby z 0 na poczatku

0838 to nie jest liczba czterocyfrowa tylko trzycyfrowa
15 sie 21:46
miłosz : wybacz że wracam Arturze do tego zadania , ale 16 −x−y = 0 lub 11 ← to zero i jedenaście to są
liczby podzielne przez 11 ,tak?
19 sie 17:37
Aga1.: Liczby podzielne przez 11 to: 0,11,122,33,44,55,...
19 sie 20:58
Aga1.: Zamiast 122 powinno być 22.
19 sie 20:58