rozszerz wyrażenie wymierne. Podaj odpowiednie założenie
wielomiany:
15 sie 14:34
Artur z miasta Neptuna:
5x2−5x = 5x(x−1)
zgubił Ci sie licznik drugiego ułamka.
Polecam wymnozyc na krzyż ... wszystko na jedną stronę i grupować
15 sie 14:35
ICSP: Tutaj trzeba rozszerzyć
mianownik zwiększył sie o 5x więc i licznik musi :
| x | | 5x * x | | 5x2 | |
| = |
| = |
| |
| x−1 | | 5x * (x−1) | | 5x2 − 5x | |
15 sie 14:38
konrad: Artur, a czy tu nie chodzi czasem o to żeby ten licznik właśnie podać?
15 sie 14:39
ICSP: Założenia nie podałem.
x ≠ {0;1}
15 sie 14:42
wielomiany: ok, dzieki już rozumiem
15 sie 14:43
pigor: .... niestety, ale muszę to sprostować :
mianownik zwiększył się
5x razy (bez literki
o), więc i licznik zwiększam tyle samo
razy, wtedy lewa strona będzie równa prawej przy założeniu
x∊R−{0,1} . ...
15 sie 15:05