problem
tom: W jaki sposob oszacowac w takim przykadzie czy ` x` jest dodatni czy ujemny.?l
15 sie 14:15
Trivial:
Weź obustronnie logarytm o dowolnej podstawie − np. logarytm dziesiętny.
| | 21 | | 26 | |
log( |
| )x = log( |
| ) |
| | 10 | | 10 | |
| | 21 | |
x*log( |
| ) = log(26) − log(10) |
| | 10 | |
x*(log(21) − log(10)) = log(26) − 1
x*(log(21) − 1) = log(26) − 1
Licznik i mianownik większe od zera → x > 0
15 sie 14:20
tom: A czy jest latwiejszy sposob ? W tym zadaniu sa 4 podpunkty a zadanie jest na 5min.
15 sie 14:25
Artur z miasta Neptuna:
lub ... jeśli chodzi o tylko oszacowanie znaku to:
| 21 | | 26 | | 21 | | 21 | | 21 | |
| < |
| = ( |
| )x ⇔ ( |
| )1 < ( |
| )x ⇔ |
| 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
| | 21 | |
⇔ // jako, że |
| >1 // ⇔ 1<x |
| | 10 | |
15 sie 14:26
Trivial:
Prostszy sposób: zapisz sobie w postaci dziesiętnej.
2.1x = 2.6
ale 2.6 > 2.1 > 1, zatem x > 1.
15 sie 14:28
Artur z miasta Neptuna:
lub jeszcze inaczej:
z tego wynika, że:
| | 21 | | 26 | |
( |
| )x = |
| > 1 ⇒ x>0 |
| | 10 | | 10 | |
15 sie 14:29
tom: Dziekuje
15 sie 14:43
tom: A taki przyklad 4/5x=13/10
15 sie 14:49
tom: Cale pierwszy ulamek dopotegi x. Wybaczcieza pisownie alepisze ztableta.
15 sie 14:51
Artur z miasta Neptuna:
pierwsza metoda:
| | 4 | | 4 | | 5 | | 4 | |
13/10 = ( |
| )x > ( |
| )−1 = |
| ⇔ // jako, że |
| <1 to // ⇔ x<−1 |
| | 5 | | 5 | | 4 | | 5 | |
15 sie 14:53
Artur z miasta Neptuna:
druga metoda:
13/10 > 1
z tego wynika, że:
| | 13 | |
log4/5 |
| = x ⇒ x<0 // wykres funkcji logarytmu // |
| | 10 | |
15 sie 14:56
tom: ta druga metoda mi juz wssystko rozjasnila. Przeciez kazdy wyk. F. Log. Przechodzi przez punkt
1 . Dzieki
15 sie 15:05
tom: Nastepny moj problem. Czy istnieje czworokat wypukly ktorego kazdy kat wew. Ma miare
a) 75 lub 95
Czyli na moje korzystamy ze wzoru (n−2)*360 I ten podpunkt jest falszywy a jednak w odp jest
,ze to iest prawdziwie
4*75=(4−2)*360
Co nie jest prawda.
15 sie 15:10
konrad: 95*3+75=360 ⇒ istnieje
15 sie 15:13
Artur z miasta Neptuna:
a wersja, 75 + 95 + 95 + 95 = 360
15 sie 15:13
tom: Czyli zle zrozumialem polecenie
15 sie 15:16