ngfjh
hej: jak sie oblicza odległosc pkt od siebie o tych samych rzędnych lub odciętych
15 sie 13:07
Artur z miasta Neptuna:
ogólny wzór na odleglość dwóch punktów od siebie:
|AB| = √(xA−xB)2 + (yA−yB)2
jeżeli są te same rzędne lub odcięte ... jest to po prostu różnica współrzędnych
A=(2,3)
B=(2,7)
odleglość = 7−3 = 4
15 sie 13:14
hej: DZIĘKI
15 sie 13:18
ted:
To nie jest różnica współrzędnych, ale wartość bezwzględna z tej różnicy.
A(x1, y1), B(x2, y2)
O tych samych odciętych, czyli dla x1 = x2: |AB| = |y1 − y2|
O tych samych rzędnych, czyli dla y1 = y2: |AB| = |x1 − x2|
15 sie 13:22