rozwiąż nierówność
aneta: co robię źle
(5x+1)2−(2−3x)2 < (4x+3)2
25x2+10x+1−(−4−12x+9x2) < 16x2+24x+9
25x2+10x+1+4+12x−9x2 < 16x2+24x+9
25x2+10x+12x−9x2−16x2−24x < −1−4+9
−2x < 6 /−2
x < −3
powinno wyjśc x<−6
15 sie 11:51
Artur z miasta Neptuna:
dlaczego masz −(
−4−12x+9x
2)
15 sie 11:54
pigor: w 2−ej linijce , w nawiasie zamiast −4 powinnaś mieć 4 .
15 sie 11:55
aneta: a no tak dzięki wam mam jeszcze jeden przykład może dam rady go rozwiązać
15 sie 11:58
pigor: ...no i na końcu jak dzielisz przez liczbę ujemną to

co ...
15 sie 11:58
aneta: a zmiana znaku na > w zeszycie dobrze napisałam
15 sie 12:10
aneta: jeszcze taki przykład
(2x−1)2−(3−x)(x+3) ≥ x(5x+2)
4x2−4x+1−(x2−9) ≥ 5x2+2x
4x2−4x+1−x2+9 ≥ 5x+2x
4x2−4x−x2−5x2−2x ≥ −1−9
−6x ≥ −10 /(−6)
x ≤ 123
15 sie 12:19
Artur z miasta Neptuna:
(3−x)(x+3) = −x
2+9
15 sie 12:21
aneta: (2x−1)2−(3−x)(x+3) ≥ x(5x+2)
4x2−4x+1−(x2+9) ≥ 5x2+2x
4x2−4x+1−x2−9 ≥ 5x2+2x
4x2−4x+x2−5x2−2x ≥ −1+9
−6x ≥ 9 /(−6)
X ≤ −113
15 sie 12:38
ted:
−(3 − x)(x + 3) = −[−(x − 3)(x + 3)] = x2 − 9
(2x − 1)2 − (3 − x)(x + 3) = 4x2 − 4x + 1 + x2 − 9
15 sie 12:57
aneta: nic nie wychodzi mi powinno wyjść x≤−4
a mi wychodzi mi x≤−113
możecie rozwiązać ten przykład tak jak powinno być
15 sie 17:20
Artur z miasta Neptuna:
aneta −−− a spojrzałaś co ted Ci napisał

(ostatni wpis w temacie)
nadal masz BYKI
15 sie 17:22
aneta: spojrzałam
15 sie 17:28
Artur z miasta Neptuna:
iii

przeliczylaś likwidując błąd
15 sie 17:29
aneta: tak
15 sie 17:31
aneta: nic nie wychodzi
15 sie 17:52
Artur z miasta Neptuna:
no to napisz (jeszcze raz) Twoje rachunki
sprawdzilaś znaki czy sie zgadzają
15 sie 17:54
aneta: (2x−1)2−(3−x)(x+3) ≥ x(5x+2)
4x2 − 4x + 1 + x2 − 9 ≥ 5x2+2x
4x2−4x+x2−5x2−2x ≥ −1+9
−6x ≥ 8 /(−6)
x ≤ 113
15 sie 18:03
Artur z miasta Neptuna:
prawie dobrze ... ostatnia linijka jest źle

dzielisz przez (−6) więc ile to jest 8:(−6)
15 sie 18:10
Artur z miasta Neptuna:
a poza tym ... jest dobrze ... wynik prawidłowy.
sprawdź czy na pewno dobrą odpowiedź sprawdzasz
15 sie 18:10
aneta: wynik dobry sprawdzałam

ale inaczej powinno być (błąd w druku może) głupia książka

dziąki za pomoc
15 sie 18:15
Mila: (2x−1)
2−(3−x)(x+3) ≥ x(5x+2)
4x
2−4x+1−(9−x
2)≥5x
2+2x
4x
2−4x+1−9+x
2≥5x
2+2x
−6x≥8 /:(−6)
Zobacz , czy dobrze przepisałaś przykład.
15 sie 18:17
aneta: przykład jest dobry

książka pewnie nie
15 sie 18:45