rozwiąż nierówność
aneta: mam problem zapomniałam jak się to rozwiązuje
(x+2)(2−x)>4(1−x)−(4−x)2
15 sie 10:47
15 sie 10:56
aneta: czy dla tego że dzielę przez (−4)
15 sie 11:01
b.: jeśli dzielisz przez −4, to powinnaś zmienić znak na przeciwny
15 sie 11:02
pigor: ... musisz uważać tu szczególnie na znaki , np. tak :
(x+2)(2−x) > 4(1−x)−(4−x)2 ⇔ 4−x
2 > 4−4x−16+8x−x
2 ⇔ 4 > 4x−12 ⇔ 4 x< 16 ⇔
⇔
x<4 ⇔
x∊(−∞; 4) . ...
15 sie 11:03
b.: (jeśli chcesz, żeby ktoś z osób tutaj wskazał błąd, to musisz niestety wpisać swoje
rachunki...)
15 sie 11:04
aneta: (x+2)(2−x)>4(1−x)−(4−x)
2
2x−x
2+4−2x>4−4x−16+8x−x
2
−8x+2x−x
2−2x+4x+x
2>−4+4−16
−4x>−16 /(−4)
x<4 ← i w tym momęcie zmieniam znak na < tak
15 sie 11:11
Jack:
tak
15 sie 11:16
ted:
wzory skróconego mnożenia
(x + 2)(2 − x) = −(x + 2)(x − 2) = −(x2 − 4) = −x2 + 4
15 sie 13:00