Też
Paweł: Rozłóż na czynniki:
(x2 − 1)2−9
14 sie 19:52
Artur z miasta Neptuna:
oznaczmy
a=(x2−1)
b=3 ... b2 = 9
korzystasz ze wzoru skroconego mnożenia: a2−b2 = (a−b)(a+b)
14 sie 19:53
Paweł: Ty dobre

.Skąd to wziąłeś?
14 sie 19:56
ICSP: magia
14 sie 19:58
Artur z miasta Neptuna:
cóz ... robilo sie trochę takich przykladów w przeszłości ... to się 'to widzi'
14 sie 20:01
Paweł: a Takie coś:
(x2−9)(x+1)−(x2−3x)(2x+4)
14 sie 20:08
Artur z miasta Neptuna:
(x2−9) = (x−3)(x+3)
(x2−3x) = x(x−3)
a dalej już kombinuj
14 sie 20:11
ICSP: (x−3)(x+3)(x+1) − 2x(x−3)(x+2) = (x−3)[(x+3)(x+1) − 2x(x+2)] = (x−3)[x2 + 4x + 4 −2x2 − 4x]]
= (x−3)(2−x)(2+x)
14 sie 20:12
Paweł: no dobra tutaj to ja niby sam doszedłem ale czego w odpowiedziach jest
wynik:(x−3)(√3−x)(√3+x)
14 sie 20:14
Artur z miasta Neptuna:
ICPS popelnił mały błąd:
(x+3)(x+1) = x2 + 4x +3
14 sie 20:16
ICSP: ooo już poprawiam
14 sie 20:19
ICSP: (x−3)[x2 + 4x + 3 − 2x2 − 4x] = (x−3)(3−x2) = (x−3)(√3−x)(√3+x)
14 sie 20:19
picia:
@ICSP juz znam rozwiniecie Twojego nicku
14 sie 20:20
ICSP: słucham
14 sie 20:20
picia:
pisac cale?
14 sie 20:21
ICSP: tak
14 sie 20:21
ICSP: brawo

Jak ci się udało to znaleźć ?
14 sie 20:22
Paweł: No ok dzięki.
14 sie 20:23
ICSP: rzeczywiście można tak to znaleźć
14 sie 20:28
picia:
ale imienia nie udalo mi sie
14 sie 20:29
ICSP: jak dobrze poszukasz to i nazwisko znajdziesz

Chyba
Eta je kiedyś podała
14 sie 20:30
klaudia: nie ogarniam nie zdam komisa, rok w dup ke

] załamka
14 sie 20:31
Artur z miasta Neptuna:
czyżby Paweł płeć zmienił i teraz zwie sie Klaudia

Czy ktoś inny się podczepił
14 sie 20:33
Paweł: Się podczepił ktoś.Chyba koleżanka po fachu
14 sie 20:34
Paweł: Nie martw się Klaudia nie jesteś sama
14 sie 20:35
Mila:
(x2 − 1)2−9=
=(x2−1−3)*(x2−1+3)=(x2−4)*(x2+2)=
=(x−2)*(x+2)*(x2+2)
14 sie 22:53