Nieskonczona suma szescianow
Bananek: Witam. Nie mam pomyslu jak sie za to zabrac:
13+23+33+43+...+n3=
14 sie 18:20
Aga1.: Jest gotowy wzór
| | n(n+1) | |
13+23+...+n3=(1+2+3+...+n)2=( |
| )2 |
| | 2 | |
14 sie 18:25
Bogdan:
13 + 23 = 9
13 + 23 + 33 = 36
13 + 23 + 33 + 43 = 100
13 + 23 + 33 + 43 + 53 = 225
Czy można zauważyć jakąś prawidłowość?
14 sie 18:27
Bananek: ale jak to udowodnic ? jak przeprowadzic dowod od a do z?
14 sie 18:40
ICSP: | | n(n+1) | |
13 + 23 + ... + n3 = ( |
| )2 |
| | 2 | |
Sprawdzam prawdziwość dla n = 1
1 = 1
| | n(n+1) | |
Założenie : 13 + 23 + ... + n3 = ( |
| )2 |
| | 2 | |
| | (n+2)(n+1) | |
Teza : 13 + 23 + ... + n3 + (n+1)3 = ( |
| )2 |
| | 2 | |
Dowód :
| | n(n+1) | |
13 + 23 + ... + n3 + (n+1)3 = (na podstawie założenia) = ( |
| )2 + (n+1)3 = |
| | 2 | |
| | n2(n+1)2 | | (n+1)2(n2 + 4(n+1)) | | (n+1)2(n+2)2 | |
|
| + (n+1)3 = |
| = |
| = |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
c.k.d.
14 sie 19:08
Bananek: dobra to inaczej.....jak wyprowadzic wzor od a do z?
14 sie 19:17
AS:
Korzystam z tożsamości
(x + 1)
4 − x
4 = 4*x
3 + 6*x
2 + 4*x + 1
dla x = 1,2,3...n otrzymujemy
2
4 − 1
4 = 4*1
3 + 6*1
2 + 4*1 + 1
3
4 − 2
4 = 4*2
3 + 6*2
2 + 4*2 + 1
4
4 − 3
4 = 4*3
3 + 6*3
2 + 4*3 + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(n + 1)
4 − 1
4 = 4*n
3 + 6*n
2 + 4*n + 1
Stronami dodajemy
(n + 1)
4 − n
4 = 4*(1
3 + 2
3 + ... + n
3) + 6*(1
2 + 2
2 + ... + n
2) + 4*(1 + 2 + ... + n) +
n
| | 1 | | n | |
n4 + 4*n3 + 6*n2 + 4*n + 1 − 1 = 4*S + 6* |
| *n*(n + 1)*(2*n + 1) + 4* |
| *(n + 1) + n |
| | 6 | | 2 | |
4*S = n
4 + 4*n
3 + 6*n
2 + 4*n − n*(2*n
2 + 3*n + 1) − 2*n*(n + 1) − n
4*S = n
4 + 2*n
3 + n
2
4*S = n
2*(n
2 + 2*n + 1)
| | 1 | |
S = |
| n2*(n + 1)2 = (1 + 2 + 3 + ... + n)2 |
| | 4 | |
Uwaga
Wykorzystałem wzór na sumę kwadratów
| | 1 | |
12 + 22 + ... + n2 = |
| *n*(n + 1)*(2*n + 1) |
| | 6 | |
14 sie 20:07
Bananek: dziekuje bardzo
15 sie 15:28