Pomoc
miłosz: 3√8 , jak to zapisać za pomocą pierwiastka wielomianu, krok po krok proszę
14 sie 18:14
konrad: że co zrobić
14 sie 18:18
konrad: a swoją drogą to 3√8=2
14 sie 18:18
Ajtek:
Pierwiastek wielomianu:
Jeżeli liczba a jest pierwiastkiem wielomianu W(x), to wielomian W(x) dzieli się przez dwumian
(x−a).
3√8=2=a czyli x−2
jeżeli dobrze zrozumiałem co autor miał na myśli.
14 sie 18:19
miłosz: Wykaż, korzystając z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu, że liczba 5√8 jest
niewymierna.
Co trzeba zrobić krok po kroku aby wyszło = W(x)= x5−8 ?
14 sie 18:20
loitzl9006: 1. Stwierdzić że 5√8 jest pierwiastkiem W(x).
2. Wypisać wszystkie dzielniki 8 (wyrazu wolnego) − te ujemne też! Te dzielniki to są wszystkie
liczby wymierne podejrzane o bycie pierwiastkiem W(x).
3. Sprawdzasz (wstawiając po kolei za x), czy może przypadkiem jakaś liczba spośród wypisanych
dzielników ósemki (liczb wymiernych − tutaj to jest ważne) nie jest czasem pierwiastkiem W(x).
Skorzystaj z twierdzenia Bezouta.
4. Jeżeli okaże się, że żadna z nich nie jest pierwiastkiem to stwierdzamy, że W(x) nie ma
pierwiastków wymiernych. Wiemy jednak, że nasz wielomian ma pierwiastek. Siłą rzeczy, musi on
być niewymierny.
14 sie 18:41
miłosz: hmm?
14 sie 18:41
ICSP: 1. Pokaż że 5√8 jest pierwiastkiem tego wielomianu
2. Korzystając z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych pokaż ze ten wielomian takowego nie
posiada.
14 sie 18:41
miłosz: ok, dzięki
14 sie 18:42
miłosz: ale czy można to tak zapisać W(x)= x5−8 ?
14 sie 18:42
loitzl9006: tak, wybierasz sobie wielomian (możliwie najprostszy) którego pierwiastkiem jest liczba 5√8 .
14 sie 18:44
miłosz: czyli pierwiastek 5 stopnia z ośmiu mogę , to tą piątkę mogę zapisać jako x5?
14 sie 18:47
loitzl9006: nie wiem do czego zmierzasz niestety; napisz jaśniej
14 sie 18:50
miłosz: Mam 5√8 ,skąd wyszło że W(x)= x5−8?
14 sie 18:52
loitzl9006: To jest (jak wcześniej pisałem) taki wielomian (to my musimy sobie go wymyśleć) o którym
wiadomo, że liczba 5√8 jest jego pierwiastkiem.
14 sie 18:55
miłosz: W(x)= x5+8 ← mogło by być również tak?
14 sie 18:57
loitzl9006: Chodzi Ci o x*5+8? Czyli o wielomian W(x)=5x+8 ?
14 sie 18:59
miłosz: Wykaż, korzystając z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu, że liczba
3√6 jest
niewymierna.
Jest takie polecenie ↑
http://www.zadania.info/d15/1015735
Jak oni doszli do f(x)= x
3−6
14 sie 19:02
loitzl9006: Bo (3√6)3−6 = 6−6 = 0
14 sie 19:06
miłosz: Jak bym ja chciał zrobić tak jak oni , to czym mam się sugerować aby dojść do x3−6?
14 sie 19:13
Eta:
x= 3√6 /3
x3= 6 ⇒ x3−6=0
f(x)= x3−6
14 sie 19:13
miłosz: Ale Eta, to jest dzielone przez trzy tak?
14 sie 19:16
miłosz: Czy potęga jest przeniesiona?
14 sie 19:16
konrad: potęga...
14 sie 19:17
miłosz: Powiedzcie mi gdzie to jest napisane że mogę sobie tak przenieś potęgę, bo pierwszy raz takie
coś spotykam
14 sie 19:20
konrad: jak przenieść? nic nie przenosisz, po prostu potęgujesz
14 sie 19:21
loitzl9006: właśnie. masz równanie x=3√6
teraz podnosimy to obustronnie do trzeciej potęgi (można tak)
x3=(3√6)3
x3=6
teraz przenosimy 6 na lewo ze zmianą znaku. Po prawej zostaje zero a po lewej jest x3−6.
Którego przejścia nie rozumiesz?
14 sie 19:23
Eta:
14 sie 19:24
miłosz: rozumiem ,dzięki
14 sie 19:46