Fajne zadanie
Paweł: Liczby 2 i −3 są pierwiastkami wielomianu W(x)=x3+ax2−11x+b.Znajdź trzeci pierwiastek tego
wielomianu.
Wyliczyłem już a i b ale nie wiem co dalej zrobić.
14 sie 17:48
Aga1.: Podstaw za a i b otrzymane wyniki.Rozłóż wielomian na czynniki lub podziel go przez (x−2)(x+3)
14 sie 17:50
Paweł: Dobra tylko jak się dzieli przez (x−2)(x+3)?
14 sie 17:53
Ajtek:
Możesz to zrobić krok po kroku, najpierw dzielisz przez (x−2), następnie wynik dzielenia przez
(x+3), albo od razu przez (x2+x−6)
14 sie 17:55
Paweł: A ok dzięki
14 sie 17:58
Bogdan:
x1 = 2, x2 = −3, x3 = c
W(x) = (x − 2)(x + 3)(x − c) = (x2 + x − 6)(x − c) = x3 − cx2 + x2 − cx − 6x + 6c =
= x3 + (1 − c)x2 + (−c − 6)x + 6c
Rozwiązujemy proste równanie
−c − 6 = −11 ⇒ c = 5 ⇒ x3 = 5
Polecenie dotyczy tylko x3, nie ma potrzeby wyznaczać a i b.
14 sie 17:59
ICSP: Liczby 2 i −3 są pierwiastkami wielomianu W(x)=x3+ax2−11x+b.Znajdź trzeci pierwiastek tego
wielomianu.
W zadaniu nie pytają nas o wartość a oraz b . Więc po co tracić czas i je liczyć?
Z wzorów Viete'a mamy od razu że :
x1x2 + x2x3 + x1x3 = −11 przy czym x1 = 2 oraz x2 = −3. Podstawiając :
−6 + 2x3 − 3x3 = −11
−x3 = −5
x3 = 5
14 sie 18:54