3
miłosz: Liczba a jest pierwsza, natomiast liczby a i b nie są względnie pierwsze. Podaj zależność jaka
zachodzi między liczbami a i b.
Jak to zrobić w ogóle?
14 sie 17:35
Aga1.: A co to znaczy, że liczby są względnie pierwsze? Wiesz?
14 sie 17:39
miłosz: Względnie pierwsze to znaczy że mają wspólny dzielnik 1
14 sie 17:42
Aga1.: Wszystkie liczby naturalne mają wspólny dzielnik 1.
14 sie 17:46
miłosz: No i co dalej?
14 sie 17:47
Aga1.: Jeśli NWD(a,b)=1, to liczby naturalne a,b są względnie pierwsze.
14 sie 17:48
miłosz: To jest koniec?
14 sie 17:49
Aga1.: NWD(a,b)≠1
Podam Ci przykłady: a liczba pierwsza
a=2, b=4
a=3, b=6
a=5, b=10
itd.
Jaki wniosek?
14 sie 17:56
miłosz: Że mimo że a jest liczbą pierwszą to także jest w zależności a i b jest liczbą pierwszą, nie
wiem , wytłumacz mi właśnie jaki wniosek
14 sie 18:11
Aga1.: NWD(a,b)=a
14 sie 18:14
miłosz: no właśnie chyba tak to należy zapisać , prawda?
14 sie 18:15
miłosz: Aga1.: − czy to prawda?
14 sie 18:23
Aga1.: Można tak
b=ka, gdzie k∊{2,3,4,...}
14 sie 18:28
miłosz: No ale dobrze jest NWD(a,b)=a
14 sie 18:40