Rozłóż wyrażenie tam gdzie to możliwe
Erni: Rozłóż wyrażenie tam gdzie to możliwe
to chyba tak się robi nie

x
2+x=0
x(x+1)=0
x=0 x+1=0
x=−1
14 sie 17:24
Ajtek:
Wygląda ok. Tylko pamiętaj że musisz użyć symbolu lub.
14 sie 17:25
Erni: wiem
14 sie 17:29
Erni: mam taki przykład jeszcze
x2+10x+25=0
(x+5)2=0
i co dalej
mam robić jak to rozbić?
14 sie 17:32
Ajtek:
Pytanie jest takie: jaka liczba podniesiona do kwadratu jest równa 0?
14 sie 17:33
Aga1.: I koniec lub
(x+5)(x+5)=0
14 sie 17:34
Aga1.: x2+x=0
x(x+1)=0 i koniec, bo masz rozłożyć na czynniki, a nie rozwiązać równanie.
14 sie 17:36
Ajtek:
W sumie
Aga1 ma rację

.
14 sie 17:37
john : a jeszcze coś takiego
x5−x4−x+1
14 sie 18:17
Ben: siema Erni
14 sie 18:18
Aga1.: x5−x4−x+1=x4(x−1)−1(x−1)=(x4−1)(x−1)=(x2−1)(x2+1)(x−1)=(x−1)(x+1)(x2+1)(x−1)=
(x−1)2(x+1)(x2+1).
14 sie 18:34