Zapisz wyrażenie w postaci sumy algebraicznej
john: mam jeszcze jeden przykład

Zapisz wyrażenie w postaci sumy algebraicznej
(x
3+x)(x
3−x)−(x
3−x)
2
14 sie 16:53
Ajtek:
Masz dwa wzory skróconego mnożenia:
(x3+x)(x3−x) to nic innego jak (a+b)(a−b)
(x3−x)2 to (a−b)2
Wykonać działania i zredukować.
14 sie 17:08
john: A możesz to rozwiązać
14 sie 17:16
Ajtek:
A wzorki skróconego mnożenia znamy
14 sie 17:19
Erni: niby tak
14 sie 17:27
Ajtek:
No to do dzieła.
14 sie 17:28
Erni: ale ja zawsze coś namieszam
14 sie 17:28
ICSP: przecież tu wystarczy wyciągnąć przed nawias (x
3 − x)
14 sie 17:37
Ajtek:
Cześć
ICSP. No można, ale ze wzorków chyba łatwiej

.
14 sie 17:38
Erni: próbowałem i wyszło mi coś takiego
(x
3+x)(x
3−x)−(x
3−x)
2=x
6−x
4+x
4−x
2−x
5−2x
4+x
2=x
6−x
5−2x
4
chyba coś nie tak
14 sie 17:39
Ajtek:
Skąd x5? Potęgowanie potęgi się kłania.
14 sie 17:40
ICSP: i brak nawiasu

Przez co dwa znaki są źle
14 sie 17:42
ICSP: Witaj
Ajtek
14 sie 17:43
Erni: a to zamiast X5 wstawić x6 tak czy nie
14 sie 17:44
Ajtek:
To też fakt z tym nawiasem.
Czym sobie zasluzylem na takiego miśka
ICSP
14 sie 17:44
Ajtek:
Pokaż finalne rozwiązanie

.
14 sie 17:44
Aga1.: Błędy
−x6+2x4−x2
14 sie 17:45
Erni: 2x6+2x4−2x2
14 sie 17:48
Ajtek:
x6 nam się zredukuje!
x6−x2−x6+2x4−x2=2x4−2x2
14 sie 17:50
john : mam taki wynik 2x4−2x2
14 sie 17:52
john : o dziękuje za poświęcony czas
14 sie 18:00