ukłąd
Plichta: Układ równań:
a2+b2=4R2
r=a+b−2R2
Nie wiem jak to rozwiązać tak żeby pozbyć się a i b, a żeby pozostały same R i r.
14 sie 16:25
Bogdan:
Jeśli niewiadome to a oraz b (brak informacji o tym, czy a, b, R, r to liczby
dodatnie, czy dowolne), to rozwiązujemy układ równań:
(1) a2 + b2 = 4R2
(2) a + b − 2R = 2r ⇒ b = 2R + 2r − a ⇒ b2 = 4R2 + 4r2 + a2 + 8Rr − 4Ra − 4ra
(1) a2 + 4R2 + 4r2 + a2 + 8Rr − 4Ra − 4ra = 4R2 ⇒ 2a2 − (4R + 4r)a + 4r2 + 8Rr = 0
a2 − (2R + 2r)a + 2r2 + 4Rr = 0
Δ = 4R2 + 8Rr + 4r2 − 8r2 − 16Rr = 4R2 − 8Rr − 4r2
√Δ = 2√R2 − 2Rr − r2,
Rozwiązanie istnieje dla R2 − 2Rr − r2 ≥ 0
a1 = ... i b1 = 2R + 2r − a1
a2 = ... i b2 = 2R + 2r − a2
14 sie 17:20