tangens
Plichta: Wyznaczyć wszystkie liczby całkowite n , dla których równanie 2sin nx=tgx+ctgx ma
rozwiązania w liczbach rzeczywistych x.
Co tutaj trzeba tak naprawdę sprawdzić?
Bo mi sie wydaje, że kiedy 2sin nx należy do zbioru liczb rzeczywistych. A to chyba nierealne
bo sin z definicji należy do zamknietego przedziału <−1,1>. Gdzieś musi tutaj być w moim
myśleniu błąd.
14 sie 15:43
loitzl9006: | | k*π | |
Dziedzina: x≠ |
| gdzie k jest całkowite |
| | 2 | |
Proponuję takie przekształcenie:
| | sin x | | cos x | | sin2 x + cos2 x | |
tg x + ctg x = |
| + |
| = |
| = |
| | cos x | | sin x | | sin x * cos x | |
| | 2 | |
A więc równanie przyjmuje postać 2*sin nx= |
| |
| | sin 2x | |
czyli inaczej sin nx * sin 2x = 1
Trzeba teraz sprawdzić, kiedy iloczyn sinusów jest równy 1. Będą dwa przypadki...
14 sie 16:37
Plichta: nie wiem jak to rozwiązać. jakaś podpowiedź?
14 sie 17:08
Bogdan:
Jeśli a∊<−1, 1> i b∊<−1, 1>, to dla jakich a, b zachodzi a*b = 1
14 sie 17:24
Plichta: | | 1 | |
Dla a= |
| i b={1}{a} ? Coś tutaj się da do tego pytanie wymyślic? |
| | b | |
14 sie 17:28
Bogdan:
No przecież 1*1 = 1 oraz (−1)*(−1) = 1
14 sie 17:33
Plichta: to mam sprawdzić, kiedy sin nx=1 i sin2x=1 lub kiedy sin nx=−1 i sin2x=−1 ?
14 sie 17:37
Bogdan:
To zaproponował Ci loitzl9006, sprawdź więc.
14 sie 17:40