Równanie
Jola:
Witajcie,mam na imię Jola i mam problem z takim oto zadaniem:
Ile może wynosić cosα,jeśli wiadomo,że cos3α=a
WłaŚCIWIE TO WIEM:
cos(α1)=cos[13arc cos(a)]
cos(α2)=sin[13arc sin(−a)]
cos(a3)=−cos(α1)−cos(α2)
Myślę sobie,że namierzę na tym forum osobę,która pokaże poprawność powyższych równań
14 sie 15:10
Bogdan:
Można skorzystać z tożsamości trygonometrycznej: cos3α = 4co3α − 3cosα
Jeśli więc cos3α = a, to trzeba rozwiązać równanie: 4co3α − 3cosα = a
Oznaczając cosα = x i x∊<−1, 1> otrzymujemy równanie: 4x3 − 3x − a = 0
14 sie 15:38
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
albo: cos3α = a ⇒ α = |
| arccosa ⇒ cosα = cos( |
| arccosa ) |
| | 3 | | 3 | |
14 sie 15:40
Jola:
czyli,te oto podane powyższe wyniki,są poprawne?[cosα1,cosα2,cosα3]
14 sie 15:54
Bogdan:
Spróbuj wyprowadzić rozwiązania cos(α2) oraz cos(a3).
Zachowałem Twoje oznaczenia, ale sprawdź, czy są poprawne, czyli
czy oznaczenia α oraz a są na właściwych miejscach.
14 sie 16:01
Jola:
Sam je wyprowadż,jeśli się na tym znasz i dam ci dobrą radę,odpowiadaj na pytania
,w końcu kto je tu zadał?
14 sie 16:35
Bogdan:
14 sie 16:56
hwdtel:
Bogdan,pokazał nam algorytm postępowania −trzeba rozwiązać równanie.Szkoda tylko,że
nie poszedł za ciosem i nie rozbudował swojego stwierdzenia,zresztą bardzo słusznego!
1) x3−34=a4
2) x3−34=−a4
3) x1 + x2 +x3 =0
Dopiero rozwiązanie tych trzech równań da nam,rozwiązanie naszego zadania
P.S. Dwa ostatnie równania są konsekwencją faktu
(x−x1)(x−x2)(x−x3)=0 ⇔x3 + px +q =0[a wyznaczony x (jeden w klasyczny sposób) z drugiego
równania to nasze −x2]
16 sie 08:16