wyznacz dziedzine funkcji
Żaneta: pomocy jak to się robi



Musze wyznaczyć dziedzinę funkcji :
Y=x+
12x
2
14 sie 14:13
Bogdan:
czy da się obliczyć wartość y, jeśli w miejsce x wstawimy dowolną liczbę?
14 sie 14:14
Żaneta: nie, trzeba zastosować funkcje odwrotną
14 sie 14:17
Bogdan:
Nie? Czy jest jakaś liczba, która po wstawieniu w miejsce x nie pozwoli na obliczenie
wartości y?
14 sie 14:22
14 sie 14:23
Żaneta: lub taki przykład : Y= 4x2−16
14 sie 14:25
Saizou : | | 1 | |
zauważ że jest to funkcja kwadratowa y= |
| x2+x, a z własności funkcji kwadratowej można |
| | 2 | |
stwierdzić, że dziedzina to x∊R
14 sie 14:25
konrad: odpowiedz na pytanie Bogdana...
14 sie 14:25
Bogdan:
Ale odpowiedz na pytania, które zadałem?
| | 1 | |
Czy w miejsce x we wzorze y = x + |
| x2 można wstawić dowolną liczbę? |
| | 2 | |
14 sie 14:26
Bogdan:
Saizou − poczekaj i nie wchodź w paradę, nie dawaj gotowych odpowiedzi, a staraj
się naprowadzić. Skoro już zacząłeś, to kontynuuj ten wątek.
14 sie 14:28
Saizou : to przeprowadźmy analizę bez dziedzina na razie:
| | 1 | |
mamy funkcję y= |
| y2+y, narysujmy zbliżony jej wykres (musimy policzyć miejsca zerowe) |
| | 2 | |
14 sie 14:30
Żaneta: nie można w miejsce x wstawiać dowolnej liczby
14 sie 14:37
konrad: właśnie chodzi o to, że można...
a dlaczego wg Ciebie nie można?
14 sie 14:39
Saizou : | | 1 | |
co ja napisałem miało być y= |
| x2+x |
| | 2 | |
14 sie 14:40
Żaneta: bo ja mam z tego korepetycje i jak się pytałam mojego korepetytora czy można wstawić w miejsce
x jakąś liczbe to powiedział że nie....
14 sie 14:41
konrad: pytałaś dla tego konkretnego przykładu?
14 sie 14:44
Żaneta: nie dla podobnego ale oblicza się w taki sam sposób
14 sie 14:45
konrad: to podaj ten przykład dla którego się pytałaś
14 sie 14:48
Saizou : Każdej liczbie rzeczywistej przyporządkowujemy jej kwadrat.
Jest to przykład funkcji liczbowej. Możemy ją zapisać w postaci:f(x)=x2 . Dziedziną jest tutaj
zbiór liczb rzeczywistych R
14 sie 14:50
Żaneta: np. taki zrobiliśmy w ten sposób :
Y= X2−25
X2−25≠0
X2≠25 /√
x≠5 x≠−5
14 sie 14:51
Saizou : no to podstaw sobie np. x=5 i co ci wyjdzie
14 sie 14:52
konrad: no to jest źle...
jeżeli to x2−25 byłoby mianownikiem jakiegoś ułamka, wtedy byłoby to prawidłowe rozwiązanie
14 sie 14:53
Żaneta: lub Y=x2+4x
x2+4x≠0
x*(x+4)≠0
x≠0 x+4≠0
x≠−4
D: x∊ R {−4,0}
14 sie 14:55
konrad: nie
tak jak wcześniej napisał Saizou, w przypadku f. kwadratowej zawsze D∊R
14 sie 14:56
Żaneta: x2−25: tak bo to jest mianownik ułamka
14 sie 14:58
picia:
a gdzie to jest napisane ze to mianownik
14 sie 14:59
Saizou : robisz to źle bo jeśli tak napiszesz to z funkcji wyrzucasz miejsca zerowe, gdyby to były
przykłady
| | 1 | | 1 | |
y= |
| i y= |
| to wtedy jak najbardziej robisz dobrze |
| | x2+4 | | x2−25 | |
14 sie 14:59
ICSP: Ogólnie jeśli chodzi o dziedzinę to rozpatrujemy dwie sytuacje :
1
o Kiedy mamy ułamek. np.
| 3 | | 5x + 7 | |
| lub |
| . |
| x | | x2 + 4x + 3 | |
Ponieważ nie wolno dzielić przez 0. Mianownik ułamka musi być ≠ 0
x ≠ 0
D : x ∊ R\{0}
x
2 + 4x + 3 ≠ 0
x ≠ −1 v x ≠ − 3
D : x ∊ R\{−1;−3}
2
o Kiedy mamy pierwiastek. Np.
√x−2
√x2 − 16
Wyrażenie pod pierwiastkiem musi być ≥ 0 .
√x−2
x−2 ≥ 0
D : x ≥ 2
√x2 − 16
x
2 − 16 ≥ 0
(x−4)(x+4) ≥ 0
D : x ∊ (−
∞;−4> suma <4;+
∞)
14 sie 15:02
konrad: jeszcze są logarytmy, ale pewnie ich nie miałaś więc Cię to nie interesuje
14 sie 15:04
Saizou : no i jeszcze taka sytuacja
3
o gdy w mianowniku jest pierwiastek np.
| 1 | |
| , wiedząc że pierwiastek z o stopniu parzystym nie może być liczbą ujemną mogę |
| √x | |
zapisać że wyrażenie pod pierwiastkiem nie może być ujemne
x≥0, ale że mianownik nie może być równy zero zatem
x>0
14 sie 15:05
Żaneta: ogólnie cały przykład jest taki :
14 sie 15:05
Saizou : to jak byś to zarobiła?
14 sie 15:06
14 sie 15:08