2
miłosz:
Powierzchnia ogółem w ha − 307 015
Powierzchnia w % powierzchni kraju − 0,98
Powierzchnia na 10 000 mieszkańców w ha − 79,43
Jak obliczyć powierzchnię Polski w km2
Zrobiłem ,że 1 ha=0,01 km
ale jak pomnożyłem 307015*0,01= to nie wyszło to co ma wyjść,proszę o pomoc
14 sie 14:07
konrad: a ile powinni wyjść?
14 sie 14:10
konrad: *powinno
14 sie 14:10
miłosz: 313000km2 , Jak dojść do tego
14 sie 14:11
konrad: a tak w ogóle to czy ta powierzchnia ogółem to jest na pewno powierzchnia Polski w ha ? a nie
jakiegoś tam fragmentu? jaka jest pełna treść zadania?
14 sie 14:12
Saizou : a czy przypadkiem nie powinno być "Powierzchnia w % powierzchni kraju − 98", bo 0,98% to
trochę mało
14 sie 14:14
miłosz: Powierzchnia ogółem w ha − 307 015
Powierzchnia w % powierzchni kraju − 0,98
Powierzchnia na 10 000 mieszkańców w ha − 79,43
Na podstawie podanych danych oblicz:
a) Powierzchnię Polski w (km2) ,wynik zaokrąglij do tysięcy
14 sie 14:15
miłosz: Saizou ← jest napisane 0,98
14 sie 14:16
miłosz: Wszystko jest tak jak napisałem
14 sie 14:18
miłosz: zatem?
14 sie 14:20
konrad: zatem coś jest nie tak
może ta powierzchnia ogółem to jest 0,98 całej powierzchni kraju?
14 sie 14:21
miłosz: "Powierzchnia w % powierzchni kraju " tak jest napisane
14 sie 14:22
miłosz: No to jak to obliczyć przy tych danych gdyby było inaczej
14 sie 14:23
Saizou : a jak może być powierzchnia w % powierzchni
14 sie 14:28
miłosz: Czyli co źle zadanie zapisali?
14 sie 14:47
konrad: nie wiem,wydaje mi się że coś istotnego ominąłeś z treści zadania
skąd to zadanie? z jakiej ksiązki?
14 sie 14:52
miłosz: Kiełbasa poziom rozszerzony i podstawa str 15 zadanie 2.59
14 sie 14:53
Saizou : Dane o parkach narodowych w Polsce ( wg stanu na dzień 31 XII 1999 r ).
Powierzchnia ogółem w ha − 307 015
Powierzchnia w % powierzchni kraju − 0,98
Powierzchnia na 10 000 mieszkańców w ha − 79,43
to może tak to ma być
14 sie 14:54
miłosz: No tak ,przecież to jest to samo co napisałem, prawda?
14 sie 14:59
Saizou : nie bo zauważ że 307 015 to powierzchnia parków, a nie Polski. a 0,98% to procent jaki zajmują
parki w całej Polsce.
14 sie 15:01
konrad: pierwsza linijka
14 sie 15:01
Saizou : 307 015=0,98% z x , x− powierzchnia polski
14 sie 15:06
Saizou : x≈31 328 061 ha= 313 000km2
14 sie 15:08