Czy równość ((π-n)^2)^n^/^2 = (π-n)^n
Karateka1112: Czy równość ((π−n)2)n/2 = (π−n)n jest prawdziwa dla n=5.
Dlaczego odpowiedź ma być, że jest nieprawdziwa?
wg. mnie jest ((π−5)2)5/2 = (π−5)2*5/2 = (π−5)5
Gdzie popełniam błąd?
Z góry dziękuję za pomoc.
14 sie 13:05
konrad: na pewno wszystko dobrze przepisałaś?
14 sie 13:07
ICSP: otóż :
L = ((π−n)2)n/2 = (√(π−n)2n = |π − n|n
14 sie 13:17
picia:
lewa jest dodatnia
prawa jest ujemna
14 sie 13:20
Karateka1112: a faktycznie, √(a−b)2 = |a−b| a nie a−b, dobrze rozumiem?
Dziękuję za pomoc.
14 sie 16:05