Zapisz wyrażenie w postaci sumy algebraicznej
john: witam mam takie zadanie proszę o rozwiązanie bo coś mi nie wychodzi

Zapisz wyrażenie w postaci sumy algebraicznej
(
√6−5
√2)
2−(
√15−2{5})
2
14 sie 12:48
konrad: wykonaj potęgowanie korzystając ze wzorów skróconego mnożenia i uporządkuj
14 sie 12:49
john: wiem że tak trzeba ale w odpowiedziach pisze 21 a u mnie wychodzi36−14√87
14 sie 12:57
konrad: zapisz swoje obliczenia
14 sie 12:58
john: o sory w tym drugim nawiasie jest (√15−2√5)2
14 sie 13:10
john: (
√6−5
√2)
2−(
√15−2
√5)
2=6−10
√12+50−15−4
√20+20=61−14
√32
a teraz jeszcze inaczej wyszło
14 sie 13:46
konrad: drugi nawias opuściłeś bez zmiany znaków, a masz przecież minus przed nawiasem
14 sie 13:56
konrad: poza tym √15*√5=√75
14 sie 13:57
pigor: ... np. tak :
(√6−5√2)2−(√15−2√5)2= 2(
√3−5)
2− 5(
√3−2)
2= 2(3−10
√3+25)−5(3−4
√3+4)=
= 6−20
√3+50−15+20
√3−20= 50−29=
21 . ...
14 sie 14:07
john: o dziękuje wszystkim teraz widzę problem
14 sie 16:18
Martyna: 3x3−2x2−6x−4=
18 wrz 18:15
grzyb: (2x+y)2
6 sty 11:22