14 sie 12:20
konrad: a) patrzysz które wiersze dotyczą gmin o powierzchni mniejszej niż 150 km2 a potem patrzysz na
kolumny dotyczące gmin o liczbie mieszkańców powyżej 10000
14 sie 12:24
konrad: b) liczysz ile jest wszystkich gmin i ile jest gmin o pow. mniejszej niż 150 km2
niech: x−wszystkie gminy, y−gminy o pow. < 150 km2
wtedy szukany wynik = y/x*100%
14 sie 12:26
miłosz: konrad: b) liczysz ile jest wszystkich gmin i ile jest gmin o pow. mniejszej niż "150" km2 a
nie "50" km2
14 sie 12:29
miłosz: Odsetek to inaczej procent
14 sie 12:32
konrad: sorry, oczywiście 50 km2, pomyliłem się
14 sie 12:35
miłosz: co najmniej 50 km2 to znaczy nie większej niż 50 km2 tak?
14 sie 12:43
konrad: "mniejszej niż 50 km2", nie "co najmniej 50 km2", tak jest w poleceniu
14 sie 12:46
miłosz: Ja wiem ale ja robię już inny podpunkt i chce się po prostu zapytać czy "co najmniej 50 km2" to
znaczy nie większej niż 50 km2 tak?
14 sie 12:54
konrad: aha
w takim razie nie, "co najmniej x" znaczy "x i więcej" − to chyba oczywiste
14 sie 12:58
miłosz:
c)
Jakim odsetkiem gmin o powierzchni wynoszącej co najmniej 50km2 były te gminy ,których liczba
mieszkańców nie przekracza 100000.Wynik zaokrąglij do pierwszego miejsca po przecinku
14 sie 13:01
miłosz: Szukam liczb mieszkańców którym liczba wynosi co najmniej 50km2 ,potem to sumuje i dzielę
przez liczbę wszystkich mieszkańców których liczba nie przekracza 100000 ,tak?
14 sie 13:03
miłosz: i razy 100% tak?
14 sie 13:03
konrad: no to bierzesz wszystkie gminy o powierzchni ≥50 km2 i o liczbie mieszkańców ≤100000
14 sie 13:03
konrad: liczysz sumę mieszkańców spełniających te dwa warunki i dzielisz przez liczbę wszystkich
mieszkańców i wtedy razy 100%
tam wcześniej w podpunkcie b napisałem że liczysz gminy, oczywiście powinno być mieszkańców,
ale to szczegół
14 sie 13:06
miłosz: Pierwszy warunek:
≥50km2 →2143
Drugi warunek:
≤10000 →2444
Dodaje te warunki i dziele przez całość mieszkańców, zrobiłem tak i nie wychodzi
14 sie 13:09
konrad: nie, bierzesz tylko to co spełnia oba te warunki na raz
czyli w tym przypadku bierzesz z dwóch pierwszych kolumn 3 ostatnie wiersze:
1109+306+364+229+40+56
14 sie 13:12
miłosz: 2104− liczba mieszkańców ≤10000
2143− powierzchnia ≥ 50km2
I tera co, powierzchnię przez liczbę mieszkańców dzielę i mnożę razy 100%?
14 sie 13:19
konrad: ≤100000 nie 10000
nie, teraz to 2104 dzielisz przez całkowitą liczbę mieszkańców
14 sie 13:21
miłosz: Skąd mam wiedzieć ,że tak a nie akurat jak w podpunkcie b)

?
14 sie 13:23
konrad: w podpunkcie b też miałeś podzielić prze całkowitą liczbę mieszkańców, z tym że ja tam
napisałem gmin bo nie doczytałem że w tabeli są podane liczby mieszkańców, nie gmin
14 sie 13:25
miłosz: | 2104 | |
| *100% ,tak  |
| 2143 | |
14 sie 13:35
konrad: no nie, ile jest mieszkańców w całej gminie?
14 sie 13:40
miłosz: 2104
14 sie 13:41
konrad: zaczekaj chwilę, bo się pogubiłem z tym wszystkim, muszę chwilę pomyśleć
14 sie 13:43
miłosz: mój przedostatnia wiadomość jest dobra
14 sie 13:46
miłosz: moja*
14 sie 13:46
miłosz: bo taki wynik wychodzi
14 sie 13:46
miłosz: | 2104 | |
| *100 =0,981 *100=98,1 ←wynik się zgadza |
| 2143 | |
14 sie 13:48
miłosz: dzięki za pomoc
14 sie 13:48
konrad: sorry, zamotałem trochę, w tabeli są podane jednak liczby gmin, nie ludności

i z tym
zadaniem c też
14 sie 13:53
konrad: no, to rozwiązanie jest dobrze
14 sie 13:54