matematykaszkolna.pl
Monotoniczność i ekstrema funkcji Nas: Witam. Zaciąłem się w połowie zadań. Nie moge sobie poradzić z taki cudem. Zbadać monotoniczność i ekstrema funkcji xe1x 1.Dziedzina: x≠0 2.Pochodna :
  e1x  
e1x

x  
3.Przyrównanie y'=0
  e1x  
e1x

=0 /e1x
 x  
1−1x=0 x−1x=0 x−1=0 x=1 4 Wykres i oznaczenia maks, min, lokalne f(x)↘(−,0)(0,1) f(x)↗(1,) Według autora: f(x)↘(0,1) f(x)↗(−,0)(1,) Narysowałem sobie wykres według tego co powinno wyjść zdaniem autora. I wychodzi na to, że wykres przechodzi przez punkt 1 i 0 . Przez zero przecież nie może co wynika z dziedziny ustalonej na początku więc defacto wykres może przecinać oś x tylko w punkcie 1.
14 sie 10:41
konrad: nie wiem jak to prawidłowo po matematycznemu powiedzieć, ale to tak jakby dochodzi do zera, ale nie przechodzi prze nie źle zrobiłeś obliczenia w punkcie 3, nie możesz sobie tego podzielić przez e1/x
14 sie 12:03
Saizou : konrad chodzi ci o wyrażenia " ... x dąży do... zera" np. x→0
14 sie 12:32
Nas: Sposób z dzieleniem jest z kursu jaki przerabiam według niego i innego forum jest to poprawny sposób pozbywania się "e" Podobnie według autora i innego forum wykres właśnie przechodzi przez 0 czego nie rozumiem. W końcu w dziedzinie jest x≠0. Gdzieś musiałem się pomylić ale właśnie nie wiem gdzie.
14 sie 12:33
Nas: Mógł by ktoś rozwiązać poprawnie to zadanie. Było by mi łatwiej przeanalizować je krok po kroku.
14 sie 12:35
konrad: nie wiem, może jest i dobry, ale wg mnie byłoby łatwiej bez pozbywania się tego, jakbyś to uprościł otrzymałbyś xe1/x(x−1)=0 i wtedy jakbyś z tego wyznaczył przedziały wyszło by Ci dobrze
14 sie 12:42
Bogdan: rysunek y = xe1x, x∊R\{0}
 x − 1 
y' = e1x*

i x ≠ 0
 x 
y' = 0 ⇒ x = 1 Rysujemy szkic y = x(x − 1) i odczytujemy z niego odpowiedzi Ekstremum: ymin = f(1) = 1*e1 = e Monotoniczność: y↗ dla x∊(−, 0), (1, +) y↘ dla x∊(0, 1)
14 sie 14:13
Nas: Mnie wychodzi x−1x=0 Nie wiem skąd y=x(x−1) I dla czego wykres przechodzi przez 0 a nie tylko przez punkt 1. Czy trzeba przyrównywać oddzielnie mianownik i licznik tzn. x−1x=0 licznik x=1 , mianownik x=0. Chciałbym prosić o dalsze wyjaśnienia już mi się powoli rozjaśnia rozwiązałem wszystkie zadania i tylko to mi zostało
14 sie 17:25
Bogdan: Korzystamy z równoważności nierówności:
x − 1 

> 0 ⇔ x(x − 1) > 0
x 
oraz
x − 1 

< 0 ⇔ x(x − 1) < 0
x 
14 sie 17:29
Aga1.: Chcesz wiedzieć dla jakich argumentów pochodna przyjmuje np. wartości dodatnie. rozwiązujesz nierówność
 x−1 
e1/x*

>0⇔x(x−1)>0 i x≠0 i dalej tak jak Bogdan Ci napisał.
 x 
14 sie 17:32
Ania: Cześć. Pomóżcie w rozwiązaniu zadania. Wyznacz monotoniczność i ekstrema funkcji f(x)=1/1+x2 we wtorek zaliczam a nie umiem tego rozwiązać
2 cze 20:48