Monotoniczność i ekstrema funkcji
Nas: Witam.
Zaciąłem się w połowie zadań.
Nie moge sobie poradzić z taki cudem.
Zbadać monotoniczność i ekstrema funkcji
xe
1x
1.Dziedzina: x≠0
2.Pochodna :
3.Przyrównanie y'=0
1−
1x=0
x−1x=0
x−1=0
x=1
4 Wykres i oznaczenia maks, min, lokalne
f(x)↘(−
∞,0)(0,1)
f(x)↗(1,
∞)
Według autora:
f(x)↘(0,1)
f(x)↗(−
∞,0)(1,
∞)
Narysowałem sobie wykres według tego co powinno wyjść zdaniem autora. I wychodzi na to, że
wykres przechodzi przez punkt 1 i 0 . Przez zero przecież nie może co wynika z dziedziny
ustalonej na początku więc defacto wykres może przecinać oś x tylko w punkcie 1.
14 sie 10:41
konrad: nie wiem jak to prawidłowo po matematycznemu powiedzieć, ale to tak jakby dochodzi do zera, ale
nie przechodzi prze nie

źle zrobiłeś obliczenia w punkcie 3, nie możesz sobie tego podzielić przez e
1/x
14 sie 12:03
Saizou : konrad chodzi ci o wyrażenia " ... x dąży do... zera" np. x→0
14 sie 12:32
Nas: Sposób z dzieleniem jest z kursu jaki przerabiam według niego i innego forum jest to poprawny
sposób pozbywania się "e"
Podobnie według autora i innego forum wykres właśnie przechodzi przez 0 czego nie rozumiem.
W końcu w dziedzinie jest x≠0. Gdzieś musiałem się pomylić ale właśnie nie wiem gdzie.
14 sie 12:33
Nas: Mógł by ktoś rozwiązać poprawnie to zadanie. Było by mi łatwiej przeanalizować je krok po
kroku.
14 sie 12:35
konrad: nie wiem, może jest i dobry, ale wg mnie byłoby łatwiej bez pozbywania się tego, jakbyś to
uprościł otrzymałbyś xe1/x(x−1)=0 i wtedy jakbyś z tego wyznaczył przedziały wyszło by Ci
dobrze
14 sie 12:42
Bogdan:

y = xe
1x, x∊R\{0}
| | x − 1 | |
y' = e1x* |
| i x ≠ 0 |
| | x | |
y' = 0 ⇒ x = 1
Rysujemy szkic y = x(x − 1) i odczytujemy z niego odpowiedzi
Ekstremum: y
min = f(1) = 1*e
1 = e
Monotoniczność:
y↗ dla x∊(−
∞, 0), (1, +
∞)
y↘ dla x∊(0, 1)
14 sie 14:13
Nas: Mnie wychodzi
x−1x=0
Nie wiem skąd y=x(x−1)
I dla czego wykres przechodzi przez 0 a nie tylko przez punkt 1.
Czy trzeba przyrównywać oddzielnie mianownik i licznik tzn.
x−1x=0
licznik x=1 ,
mianownik x=0.
Chciałbym prosić o dalsze wyjaśnienia już mi się powoli rozjaśnia rozwiązałem wszystkie zadania
i tylko to mi zostało
14 sie 17:25
Bogdan:
Korzystamy z równoważności nierówności:
| x − 1 | |
| > 0 ⇔ x(x − 1) > 0 |
| x | |
oraz
| x − 1 | |
| < 0 ⇔ x(x − 1) < 0 |
| x | |
14 sie 17:29
Aga1.: Chcesz wiedzieć dla jakich argumentów pochodna przyjmuje np. wartości dodatnie.
rozwiązujesz nierówność
| | x−1 | |
e1/x* |
| >0⇔x(x−1)>0 i x≠0 i dalej tak jak Bogdan Ci napisał. |
| | x | |
14 sie 17:32
Ania: Cześć. Pomóżcie w rozwiązaniu zadania. Wyznacz monotoniczność i ekstrema funkcji f(x)=1/1+x2
we wtorek zaliczam a nie umiem tego rozwiązać
2 cze 20:48