nudy :(
ICSP: xD
Rozłóż na czynniki:
(3
√3 − 5
√5)x
3 + 15
√3x
2 − 9
√5x + 3
√3
kto zrobi pierwszy dostaje ode mnie
13 sie 20:30
picia:
Twoje wlasne? autorskie?
13 sie 20:35
ICSP:
13 sie 20:35
Artur z miasta Neptuna:
jeżeli nie popierniczyłem znaków to będzie to tak:
| | 1 | | 13√5−6 | | 3√15−24 | |
(3√3 − 5√5)(2x−√15−3)( |
| x2− |
| x − |
| ) |
| | 2 | | 98 | | 98 | |
13 sie 20:39
ICSP: ale całe rozwiązanie
13 sie 20:42
pigor: no to np. tak :
...=3
√3x
3−5
√5x
3+15
√3x
2−9
√5x+3
√3=
(−
√5x)
3+3(5x
2)*
√3−3*3
√5x+(
√3)
3+(
√3x)
3=
= (−
√5x+
√3)
3+(
√3x)
3= (−
√5x+
√3+
√3x)[5x
2−2
√15x+3−(−
√5x+
√3)
√3x+3x
2]=
= (
√3x−
√5x+
√3)[5x
2−2
√5√3x+3+
√3√5x
2−3x+3x
2]=
=
(√3x−√5x+√3) [(8+√15)x2−(3+2√15)x+3] i tyle, bo
Δ= −27 trójmianu
kwadratowego w nawiasie kwadratowym . ...
13 sie 21:27
13 sie 21:37
pigor: ... nie muuusisz, bo przy tym i tak dość mocno . ...

"miotałem się" nie mając online
podgladu . ...
13 sie 21:43
Artur z miasta Neptuna:
ICPS ... to mi sie ledwo chciało tutaj napisać ... a co dopiero całe rozwiązanie

za dużo
zabawy z pierwiastkami ... wkurzają mnie { } bo te klawisze ciężko mi się 'wciskają' na
klawiaturze
13 sie 23:05
Trivial:
ICSP, kiedyś jak będzie mi się nudziło to może napiszę program do rozwiązywania tych
Twoich wielomianków.
14 sie 09:28