trygonometria
koleś: Hej. Wiecie może jak otrzymać z (1−cosα) =sin4α ? albo inaczej, czy rozwinięcie lewej strony
to jakiś wzór redukcyjny? jaki?
13 sie 20:18
loitzl9006: jeszcze raz napisz lewą stronę równania, coś chyba nie wyszło
13 sie 20:20
Artur z miasta Neptuna:
co to jest cos
α
13 sie 20:20
Artur z miasta Neptuna:
jeżeli chodziło o (1−cos4α) to ... (1−cos4α) = (1−cos2α)(1+cos2α) = sin2α(1+cos2α)
13 sie 20:21
koleś: (1−cos2α)2−sin4α
13 sie 20:23
koleś: (1−cos2α)2=sin4α
13 sie 20:24
Artur z miasta Neptuna:
1−cos2α = sin2α
podnieś do kwadratu i masz to o co Ci chodziło
13 sie 20:27
picia:
1−cos2α= sin2α.............
13 sie 20:27
Artur z miasta Neptuna:
innymi słowy:
(1−cos2x)a = (sin2x)a = sin2*ax
13 sie 20:28
koleś: no tak, a ja zamiast odrazy za 1 wstawiac, to potem gdy już zrobiłem kwadrat. dzieki
13 sie 20:32