oblicz x
Pati: log 1/6 x =3
13 sie 19:05
loitzl9006:
tak jak np. log
2 16=4 <=> 16=2
4
13 sie 19:10
Pati: aha a jak jest coś takiego
13 sie 19:13
loitzl9006: podobnie; zgodnie z zasadą
loga b=c <=> b=ac
13 sie 19:16
Basia:
tak samo; x = (0,2)1/2 = √0,2
13 sie 19:16
Pati: znam zasade ale nie wiem jak ja zastosować:(
Basia skąd ci się tam wzieło √0,2
13 sie 19:19
Artur z miasta Neptuna:
zasady potęgowania:
x3/2 = 2√(x)3
13 sie 19:21
Pati: artur z tego co napisałeś to ja nic nie rozumiem
13 sie 19:22
Basia:
to może przeczytaj najpierw definicję potęgi
bez tego ani rusz
13 sie 19:26
konrad: Pati, to co napisał Artur wynika z tych wzorów o których wczoraj mówiłem żebyś się ich nauczyła
13 sie 19:26
Pati: aha
13 sie 19:32
Pati: ale ja to umiem ale to mi nic nie daje
13 sie 19:32
Pati: pomóżcie mi zrobić prosze
13 sie 19:33
konrad: ale co? tamte zadania już masz rozwiązane
13 sie 19:34
konrad: tzn. to pierwsze prawie, ale drugie Basia Ci rozwiązała
13 sie 19:35
Pati: ale w jaki sposób bo ja tego nie rozumiem
13 sie 19:35
konrad: czego nie rozumiesz
13 sie 19:35
Pati: mi wyszedł inny wynik dlatego pytam jak wy to rozwiązaliście
13 sie 19:35
konrad: co Ci wyszło? i w którym prykładzie?
13 sie 19:36
Pati: | | 1 | |
no w tym log 0,2 x = |
| mi wyszło że x = √5/5 |
| | 2 | |
13 sie 19:38
konrad: | | √5 | |
to dobrze Ci wyszło, √0,02= |
| |
| | 5 | |
13 sie 19:40
konrad: miało być √0,2
13 sie 19:41
Pati: aha to fajnie
log
√5 x = −2 x = −5
13 sie 19:42
ICSP: Zanim zaczniesz robić zadania zapoznaj się z definicją logarytmu

log
a b = c ⇒ a
c = b przy ząłozeniach :
b>0
a>0 ∧a ≠ 1
13 sie 19:44
Pati: konrad rozwiazał byś mi kilka przykładów bo mam jeszcze peło zadań a musze się tego nauczyć na
piątek żeby zdać

prosze
13 sie 19:45
konrad: mogę Ci powiedzieć jak rozwiązać
13 sie 19:46
Pati: znam definicje logarytmu na pamięc ale nie umiem jej zastosować
13 sie 19:46
Pati: log √5 x = −2
x = −5
13 sie 19:47
ICSP: raczej zapominasz o dziedzinie.
log
√5 x = −2 jest rozpatrywane tylko dla x > 0
13 sie 19:47
Pati: aha prawie rozumiem
13 sie 19:49
Pati: | | 3 | |
( |
| ) 12 a to cosik jak się liczy  |
| | 2 | |
13 sie 19:52
konrad:
a1/n=n√a
13 sie 19:54
Pati: aha czyli bedzie √3/2
13 sie 19:55
konrad: tak
13 sie 19:57
Pati: log x 6 = 2 a to w jaki sposób sie rozwiazuje
13 sie 19:58
13 sie 19:59
konrad: no proszę Cię...
13 sie 19:59
Pati: no co
13 sie 20:00
ICSP: logx 6 = 2
przy założeniu że x > 0 oraz x ≠ 1 mam że :
x2 = 6
x2 − 6 = 0
(x − √6)(x + √6) = 0
x = √6 v x = −√6
Ostateczna odp : x = √6
13 sie 20:00
konrad: Pati ile razy już to było rozwiązywane...
patrz post ICSP z 19:44
13 sie 20:01
ICSP: Wszystkie przykłady tego typu robisz z definicji logarytmu

Teraz zrób taki :
log
x 16 = 4
13 sie 20:01
Pati: aha rozumiem dzięki
13 sie 20:02
Pati: x4 = 16
x4 −16 =0
i dalej nie wiem jak
13 sie 20:06
Aga1.: (x2−4)(x2+4)=0
13 sie 20:07
ICSP: A założenia gdzie
13 sie 20:08
Pati: czy to co Aga1 napisała jest dobrze

jak tak to gdzie jej się 16 podziało
13 sie 20:09
konrad: to co napisała Aga wynika z tego wzoru: a2−b2 = (a−b)(a+b)
13 sie 20:10
Pati: aha
13 sie 20:11
Pati: czyli wyjdzie x = 2
13 sie 20:12
picia:
TAK
13 sie 20:12
ICSP: x = −2 odrzuciłaś specjalnie czy przez przypadek ?
Pytam z ciekawości
13 sie 20:13
Pati: a z p jak się rozwiazuje np
log x 3√3=3
13 sie 20:14
Pati: liczby ujemne nie mogą być
13 sie 20:14
konrad: tak samo...
13 sie 20:14
picia:
wszystko z definicji logarytmu
13 sie 20:15
Pati: ok zaraz spróbuje rozwiązać
13 sie 20:17
Pati: logx3√3=3
x3=3p{3
x3 −3√3=0 a dalej nie wiem:(
13 sie 20:20
picia:
tez wzor skroconego mnozenia.
a 3√3 moze zapisz sobie tak =31*312=332
13 sie 20:25
Pati: czyli będzie x
3 − 3
32=0
13 sie 20:28
picia:
powiem Ci szczerze ze mi sie nie chce rozkladac tego ze wzoru skroconego mnozenia. i tak wynik
jest jeden.
musisz tylko spierwiastkowac 332 czyli (332)13
13 sie 20:31
Pati: ale ja nie wiem jak to robić:(
13 sie 20:32
picia:
przeciez Ci napisalem...
ile to jest (23)5? to jest 2 do jakiej potegi?
13 sie 20:33
Pati: 28=1408
13 sie 20:35
picia:
nie

wykladniki mnozysz. to jest 2
15
13 sie 20:36
Pati: 180224

taka wielka liczba
13 sie 20:38
picia:
to jest niewazne..................
teraz zrob swoj przyklad (332)13=.....
13 sie 20:40
picia:
| | 1 | |
wiesz w ogole skad sie wzielo do potegi |
| ? |
| | 3 | |
13 sie 20:41
Pati: dobra zrobiłam
uciekam bo już nie myśle
13 sie 20:44
picia:
bo 3√x= x13
narazie znikam
13 sie 20:44
picia:
ile Ci wyszlo?
13 sie 20:45