1
miłosz:
| | 1 | |
K= 2400(1+p)do potęgi |
| |
| | 4 | |
Jak z tego wyłonić samo p
13 sie 18:31
Saizou : a spróbuj przekształcić takie wyrażenie, aby wyłonić p
13 sie 18:34
Saizou : | | Kk | | 1 | |
p=( |
| )1n−1 |
| to jest potęga |
| | Ko | | n | |
13 sie 18:48
Basia:
K = 2400(1+p)1/4 /()4
K4 = 24004(1+p)
i kombinuj dalej
13 sie 18:48
miłosz: ma wyjść 3,2 , jak do tego dojść , bo nie mogę z tych przykładów
13 sie 18:58
Basia:
żeby podać konkretną odpowiedź musisz jeszcze wiedzieć jaka jest wartość K
13 sie 19:00
Saizou : ale masz dwie nie wiadome to nie możesz obliczyć samego p
13 sie 19:00
miłosz: Pan Piotr złożył w banku 2400 zł na trzymiesięczną lokatę o stałym oprocentowaniu. Odsetki
(przed opodatkowaniem) po trzech miesiącach wyniosły 19 zł 20 gr. Jakie było oprocentowanie
tej lokaty w skali roku?
Chce to zrobić ze wzoru na kapitalizację odsetek: K=Ko(1+p%)n
13 sie 19:01
konrad: i n
13 sie 19:01
miłosz: jak to zrobić ze wzoru?
13 sie 19:01
miłosz: podbijam!
13 sie 19:05
Saizou : czyli żeby skorzystać ze wzoru musimy te odsetki doliczyć do kapitału początkowego=2400
zatem
| | p | |
2419,20=2400(1+ |
| )1 do potęgi pierwszej bo lokata była 3 miesięczna, a odsetki były |
| | 100 | |
liczone po trzech miesiącach
| | 2419,20 | |
zatem to przekształcając otrzymujemy że p=100( |
| −1)=0,8 % na kwartał (3 |
| | 2400 | |
miesiące)
a rok ma 4 kwartały zatem 0,8%*4=3,2%
13 sie 19:10
Saizou : albo licząc tylko odsetki uzyskamy
| | p | |
19,20=2400* |
| →p=0,8% na kwartał, a na rok 3,2% |
| | 100 | |
13 sie 19:11
miłosz: | p | |
| ←−zawsze procent się liczy takim układem? |
| 100 | |
13 sie 19:15
miłosz: Powiedz mi co oznacza K i Ko,
Ko− do suma początkowa
K−

?
13 sie 19:16
Basia:
K − suma końcowa
13 sie 19:17
Saizou : znaczy się ja używam trochę innych oznaczeń
k
p− kapitał początkowy (pieniądze wpłacone na lokatę)
K
k− kapitał końcowy (to co wyjdzie pod dodaniu odsetek wraz z kapitałem początkowym)
n− ilość okresów odpisywanych odsetek
| | p | |
p%= |
| (zwykła zamiana procentu na ułamek)− oprocentowanie dla jednego okresu dopisywania |
| | 100 | |
odsetek
13 sie 19:21
miłosz: Powiedz mi jak to spotęgować ↓
| | p | |
(1+ |
| ) do potęgi 14 ,po kolei co i jak |
| | 100 | |
13 sie 19:29
Saizou : x1n=n√x
13 sie 19:32
miłosz: za n= 14
za x = (1+p100)
Rozpisz mi bo nie mogę dojść do tego
13 sie 19:39
miłosz: podbijam
13 sie 19:46
Saizou : a w jakim kontekście zadania?
13 sie 20:45