13 sie 14:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapewne jeszcze nie ... Ci maturzyści ... jacy oni niecierpliwi
13 sie 14:46
Miraclepl: Matura to bzdura... chyba, że rzeczywiście potrzebujesz dużo pkt z matury z matmy aby się
gdzieś dostać dalej.
13 sie 14:48
Bogdan:
Zachęcam do zapoznania się z tym informatorem i samodzielnego przerobienie wszystkich
zamieszczonych w nim zadań. Sporo z tych zadań w zbliżonej treści pojawia się w arkuszach
maturalnych.
13 sie 15:52
Basia:
Wątpię, żeby napisali nowy. Zasady i zakres jest ten sam. Nie ma powodu.
I tak z trudem zdążą na maturę 2015.
13 sie 16:32
Patryk: nie chce zakładac nowego tematu
oblicz drugi i trzeci wyraz ciągu (an) określonego wzorem rekurencyjnym
a1=2 ,an+1=an+n dla n∊C+
mam a2=3 a3=5
odpowiedzi z książki to
a1=2 a3=5
pomylili sie co nie ?
13 sie 16:59
Artur z miasta Neptuna:
tak ... błąd w książce
13 sie 17:05
Patryk: 
dzieki
13 sie 17:06
Patryk: o ile procent 91 jest zwiększę od 52 (możecie się śmiać ale nie wiem tego )
13 sie 18:08
Bogdan:
To bardzo smutne.
13 sie 18:10
13 sie 18:11
Bogdan:
a po co x?
13 sie 18:12
koko: tak sobie napisalem
13 sie 18:13
Bogdan:
| 91 | | 7 | | 3 | |
| = |
| = 1 |
| = 1,75 |
| 52 | | 4 | | 4 | |
czyli liczba 91 jest większa od liczby 52 o 75%
13 sie 18:23
pigor: ... oczywiście
Bogdan zrobił to ...

szybko, łatwo i przyjemnie ,
a dla równowagi np. tak : niech
x%=? − szukany procent , to
(100+x)%*52=91 ⇔ 100+x=
9152*100 ⇔ x=175−100 ⇔
x%=75% . ...
13 sie 18:28
picia:
pozwole sobie na maly komentarz

oczywiscie rozwiazanie
pigora jest w porzadku. ale bedac np w sklepie to nikt nie
wyciagnie kartki i nie bedzie ukladal rownania, co najwyzej wyciagnie komorke i podzieli.
wyjdzie 1,75 czyli 75 %
13 sie 18:33
pigor: .. masz całkowitą racje
picia , ale o jakiej kartce ty mówisz, teraz nie nosi się kartek ,
ale inne elektroniczne gadżety ...
13 sie 18:47
Patryk: dzięki
13 sie 19:14
Patryk: zbadaj monotonicznosc ciągu
a1=1 an+1=an−3n+1
an+1−an
an−3n+1−an=−3n+1
−3n+1<0 wiec malejący
jest ok ?
13 sie 19:16
Basia:
dobrze, ale po co sobie tak komplikujesz ?
an+1 = an − 3n+1 /−an
an+1 − an = −3n+1 < 0 dla każdego n∊N
13 sie 19:20
Patryk: oooo dzieki
13 sie 19:22