oblicz wynik podaj w notacji wykladniczej
Domann: | 3*106+6*105 | |
| |
| (2*104)*(3*102) | |
13 sie 14:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówki:
10x = 2x*5x
c*10x+1 + d*10x = 10x(c*10 + d)
13 sie 14:33
Domann: cos mi nie bardzo wychodzi...
13 sie 15:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
to pisz jak robisz
13 sie 15:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
sprawdzimy wtedy
13 sie 15:04
Domann: | 105(3*10+6) | |
| doszedle do czegos takiego i nie wiem co dalej. Moze w mianowniku |
| 6*106 | |
napisac 60*10
5 i wtedy skrocic ?
13 sie 15:07
Domann: nie, wtedy mi nie wyjdzie 6*101
13 sie 15:09
Domann: a taka jest odpowiedz
13 sie 15:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
po pierwsze 105(3*10+6) = 105*36
i dziel teraz licznik przez mianownik
13 sie 15:10
Domann: no tak, dzieki
13 sie 15:11
15 sie 01:54
Naaatiii: Wykonaj działania. Wynik podaj w najprostszej postaci (x+1)2−(x−1)2+(x+2)2+(2−x)2
21 sie 21:50
kochanus_niepospolitus:
(x+1)2 − (x−1)2 = 2x − (−2x) = 4x
(x+2)2 + (2−x)2 = x2 + 4 + 4 + x2 = 2x2 + 8
więc tamto = 2(x2 + 2x + 4)
21 sie 22:01