równanie
banan: Jak to łatwo rozwiązać?
448(32+2b)=49(b2−16)(16−b)
13 sie 14:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ma prostego rozwiązania ... wymnażasz i na jedną stronę
szukasz całkowitego pierwiastka (istnieje) i już masz wielomian kwadratowy...liczysz Δ i
wyznaczasz kolejne pierwiastki
13 sie 14:08
ICSP: nie ma łatwo

Trzeba wszystko wymnożyć, uporządkować i rozłożyć.
13 sie 14:09
banan: bo miałem zadanie boki trójkąta ABC mają długosci 10 i 6, a promień okręgu wpisanego w ten
A tutaj wolfram pokazuje 3 rozwiązania, w tym jedno ujemne to odrzucam, a dwa pozostałe to
jedno wymierne a drugie nie. mam jeszcze to potem weryfikować jakoś, które pasuje mi?
13 sie 14:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro wychodzą dwa dodatnie, to oba są rozwiązaniami
chyba że jest jakiś dodatkowy warunek odnośnie boku
13 sie 14:17
banan: nie ma, a w odpowiedziach jest tylko to wymierne dodatnie
13 sie 14:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
zastanawiam się w jaki sposób stworzyłes to równanie ... bo jakoś dziwnie wychodzi
13 sie 14:20
banan: Magia

.
najpierw pole ze wzoru S=rp
a potem ze wzoru herona i przyrównalem do siebie
13 sie 14:23
Basia:
podajesz tylko długość dwóch boków
czy to jest trójkąt prostokątny, czy coś opuściłeś ?
napisz najlepiej dokładnie treść zadania
13 sie 14:25
banan: Boki trójkąta abc małą długośći 6 i 10, a promien okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy
| | 4√14 | |
|
| . Wyznacz długość trzeciego boku tego trójkąta. |
| | 7 | |
13 sie 14:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
Basiu ... na bank nie jest to prostokątny

a równanie dobrze zrobione
13 sie 14:31
banan: tak więc dlaczego dali tylko taką odpowiedź?
13 sie 14:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
taka znaczy jaką odpowiedź
13 sie 14:38
banan: bok c=12
13 sie 14:38
Basia:
niech a=6 b=10 c=2x
S =
√(8+x)(2+x)(x−2)(8−x)
| 16*14 | |
| (x+8)2 = (x+8)(x+2)(x−2)(8−x) /:(x+8) |
| 49 | |
| 16*2 | |
| (x+8) = (x2−4)(8−x) |
| 7 | |
32(x+8) = 7(x
2−4)(8−x)
7(8x
2 − x
3 − 32 + 4x) = 32x + 32*8
−7x
3 + 56x
2 −4x − 32*7 − 32*8 = 0
−7x
3 + 56x
2 − 4x − 32*15 = 0
7x
3 − 56x
2 + 4x + 32*15 = 0
tak czy owak koszmarne
sprawdź rachunki bo mogłam się pomylić
a jeżeli nie, to chyba innej metody trzeba poszukać
13 sie 14:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo autor zadania za pewne zapomniał gdzieś dołożyć warunku o tym że boki są liczbami
wymiernymi, albo po prostu nie pomyślał o drugim przypadku.
Zdarza się −−− na mojej (stara) maturze takie coś miało miejsce.
13 sie 14:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
Basiu .... Twój wielomian *2 i będzie dobrze
13 sie 14:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
a nie ... wróć ... sorki sorki

dobrze jest
13 sie 14:45
Basia: albo szukać rozwiązania klasyczną metodą; Bezout itd
ale to koszmar
13 sie 14:48
Basia:
a jaki drugi wynik pokazuje Wolfram ?
13 sie 14:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
2 + 2√87/7 czy cos w ten deseń
13 sie 14:54
Basia:
7x
3 − 56x
2 + 4x + 32*15 = 0
7x
3 − 42x
2 − 14x
2 + 84x − 80x + 32*15 = 0
7x
2(x−6) − 14x(x−6) − 80(x−6) = 0
(x−6)(7x
2 − 14x − 80) = 0
x=6 ⇒ c=12
7x
2 − 14x − 80 = 0
Δ = 14
2 + 4*7*80 = 14*2(7+80) = 28*87
√Δ =
√4*7*87 = 2
√7*87
| | 14−2√7*87 | |
x1 = |
| = 7 − √7*87 < 0 |
| | 2 | |
x
2 = 7 +
√7*87
czy może być c = 14+2
√7*87 ?
na moje oko warunek trójkąta nie będzie spełniony
13 sie 15:02
Basia: i nie tylko na oko, ale na pewno
c= 14+2√7*87 > 14+2*1 = 16
13 sie 15:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle pierwiastek obliczylaś.
wychodzi 6 −> 12 oraz ~4,7 −> 9,4
13 sie 15:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
a raczej ~4.525 −> 9.05
13 sie 15:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | b2 +/−√Δ | |
a gdzie błąd |
| |
| | 2a | |
13 sie 15:08
Basia:
aj źle; nie przez 2 tylko przez 14
| | √7*87 | |
x2 = 1 + |
| = 1 + √87/7 |
| | 7 | |
c = 2+ 2
√87/7 = 2+2
√43,5
i teraz trzeba sprawdzić warunek trójkąta
i niestety jest chyba spełniony
13 sie 15:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
Basiu ... warunek spełnia (niestety)
13 sie 15:12
Basia:
o rany znowu błąd
c = 2+2√1237
ale też chyba jest spełniony
13 sie 15:14
Basia: czyli stanowczo błąd autora; nie pierwszy i nie ostatni
13 sie 15:16
Bogdan:
Wiążąc ze sobą wzory na pole trójkąta: P = pr i P =
√p(p − a)(p − b)(p − c)
otrzymamy zależność: p
2r
2 = p(p − a)(p − b)(p − c).
| | a + b + c | |
Wstawiając podane w zadaniu wartości i obliczając wartość p = |
| |
| | 2 | |
otrzymujemy równanie: 7x
3 − 112x
2 + 16x + 3840 = 0.
Prędzej czy później stosując twierdzenie o pierwiastkach wymiernych takiego
równania wpadniemy na pierwsze rozwiązanie: x
1 = 12.
Dzieląc równanie 7x
3 − 112x
2 + 16x + 3840 = 0 przez dwumian x − 12 np. schematem
Hornera dostajemy równanie kwadratowe: 7x
2 − 28x − 320 = 0.
| | 2 | | 2 | |
Δ = 16*609, x2 = 2 + |
| √609 ≈ 9, 05, x3 = 2 − |
| √609 ≈ −5,05 |
| | 7 | | 7 | |
| | 2 | |
Po sprawdzeniu nierówności trójkąta mamy odpowiedź: x = 12 lub x = 2 + |
| √609 |
| | 7 | |
13 sie 15:48
Basia:
niestety nie są to odpowiedzi, na pytania
banana, które brzmiały
1. "jak to
łatwo rozwiązać ?"
2. dlaczego autor podał tylko odpowiedź c=12
a przyjmując c=2x dostaniemy trochę prostsze równanie
i już przy x=6 Bezout daje odpowiedź
oczywiście wyniki są identyczne
13 sie 16:05
Bogdan:
Sposób rozwiązania tego zadania jest przecież prosty, wręcz schematyczny. Rachunki są
tylko nieco uciążliwe.
Przez większość uczniów obecnych szkół średnich to zadanie uznane zostanie jednak za
bardzo trudne, natomiast dla uczniów z czasów, gdy nie było w powszechnym użytku nawet
kalkulatorów, takie zadanie to chleb powszedni i nie było ono zadaniem trudnym.
13 sie 16:19
banan: Dla mnie nie było schematyczne, bo pierwszy raz przy tym poznałem wzór S=pr. Rachunki
uciążliwe to fakt.
13 sie 16:28
Basia:
najbardziej chodziło chyba o to, że w odpowiedziach jest tylko c=12
nie powinno być takich błędów, bo mylą rozwiązującego
ale niestety są
13 sie 16:28