chodzi mi o sprawdzenie ;)
asia:
rz = 2 1 0
−1 1 1
4 2 0
3 −3 −3
Rz = 3 ?
13 sie 13:45
Basia: moim zdaniem Rz=2
13 sie 13:49
Basia: ale może się mylę
13 sie 13:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
na pewno W2 ∼ W4 ... także W1 ∼ W3 ... więc rząd macierzy może co najwyżej wynosić 2
13 sie 13:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
(−3)W2 = W4
oraz
2W1 = W3
13 sie 13:53
Basia:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_Gaussa#Obliczanie_rz.C4.99du_macierzy
Obliczając rząd macierzy metodą Gaussa, należy za pomocą operacji elementarnych na
wierszach sprowadzić macierz do macierzy schodkowej. Wtedy wszystkie niezerowe wiersze są
liniowo niezależne i można łatwo odczytać rząd macierzy.
w3 − 2w1; w4+3w2
2 1 0
−1 1 1
0 0 0
0 0 0
w2 + w1/2
2 1 0
0
32 1
0 0 0
0 0 0
13 sie 13:58
Basia: no to się nie pomyliłam, bo przedtem to było "na pierwszy rzut oka"
13 sie 13:59
asia: Juz widze gdzie zrobilam blad , dzieki
13 sie 14:02