:)
Grześ1992: Powiedzcie co ja tu robię źle

xy'−y=
√x2+y2
t'x+t=
√1+t2+t
ln|t+
√1+t2|=ln|x|+C
t+
√1+t2=xC
√1+t2=xC−t /()
2
1+t
2=x
2C+t
2−2xtC
1=x
2C−2xCt
| | 1 | | x2C−1 | | C | | 1 | |
y= |
| * |
| a odpowiedz w ksiazce jest: y= |
| *x2− |
| |
| | 2 | | C | | 4 | | C | |
13 sie 13:32
Basia:
błąd jest w trzeciej linijce
xy' =
√1+(y2/x2) + y dobrze
a Ty napisałeś
13 sie 13:37
Basia: chyba nie tędy droga
13 sie 13:37
Grześ1992: spojrz na druga linijke x jest przy pierwiastku
13 sie 13:39
Basia:
może tak
xy' = y+
√x2+y2 /:x
tyle, że to jest prawdą tylko dla x>0
a potem nie rozumiem drugiej linijki od dołu
13 sie 13:44
Basia:
a rzeczywiście przeoczyłam to; ale jak napisałam to jest prawdą tylko dla x>0
bo ogólnie √x2 = |x|
dlatego nie wiem czy tak możesz
poza tym jak napisałam wyżej: nie rozumiem drugiej linijki od dołu
13 sie 13:46
Grześ1992: tak zrobiłem tak jak napisałaś i w trzeciej linijce nie ma bledu na dziedzine niby sie nie
patrzy w tym zadaniu....albo po prostu juz jest zalozone ze x>0
po prostu juz nie chcialem tak bardzo sie rozpisywac:
(1−x
2C)/(−2)=xCt /

xC) no i mamy wyliczone t
13 sie 13:49
Grześ1992: ....xCt/ :xC
13 sie 13:50
Grześ1992: i wracam do podstawienia t=y/x
13 sie 13:50
Grześ1992: a moze jakis pomysl ze oby dwa wyniki sa dobre tylko inaczej zapisane ? chociaz nie wydaje mi
sie...
13 sie 13:59
Basia:
tu jest błąd
√1+t2=xC−t /()2
1+t2=x2C2+t2−2xtC
i teraz jak poprawisz Twój wynik będzie różnił się od książkowego tylko tym, że Ty masz 2
a oni 4
13 sie 14:09
Basia:
i tego skąd wzięli 4 na razie nie widzę
13 sie 14:10