dla jakiej liczby naturalnej n jest spelniony warunek n-1<=x<n?
Domann:
13 sie 12:54
Basia:
najpierw to x uprość
| 28−42 | | 28 − (22)3 | |
| = |
| = |
| 162+82 | | (24)2+(23)2 | |
| 28−26 | | 26(22−1) | |
| = |
| = .... |
| 28+26 | | 26(22+1) | |
dokończ; odpowiedź jest oczywista
13 sie 12:57
Domann: dlaczego 42 = (22)3 ? nie wiem dlaczego w potedze poza nawiasem jest 3 zamiast 2( dlaczego
zostala ona podniesiona)?
w mianowniku 82=(23)2 i to mi sie zgadza
13 sie 13:37
Grześ1992: po prostu Basia miala na mysli 43 a napisala 42
13 sie 13:43
Domann: ok rozumiem
13 sie 13:47
Basia: bo ma być 43; w pierwszym ułamku jest błąd literowy; dalej jest dobrze
13 sie 13:48