dfh
hej: x
3−x
2−3x−9=0
czy to jest :
x
2(x−1)−3(x+3)=0 ⇒ (x
2−3)(x−1)(x+3) tylko po wymnozeniu nie wychodzi to co na początku
pomózcie
13 sie 12:49
ICSP: w(x) = x3 − x2 − 3x − 9 = x3 − 3x2 + 2x2 − 6x + 3x − 9 = x2(x−3) + 2x(x−3) + 3(x−3) =
(x−3)(x2 + 2x + 3)
Δ < 0
x = 3
13 sie 12:52
Basia:
1. nie jest
2. to nic nie da
znajdź jakiś pierwiastek wymierny tego równania
na mocy tw.Bezout to mogą być liczby ±1; ±3; ±9
dopiero potem będziesz mógł (mogła) rozłożyć na czynniki
13 sie 12:52
Miraclepl:
bo x2(x−1)−3(x+3)=0 ⇒ x3−x2−3x−9=0
pamiętaj, że jeśli mnożysz liczbę przez nawias to otrzymasz: a(x−y) ⇒ ax−ay
w tym przypadku a(x−y)−b(z+q)=0 czyli ax−ay−bz−bq=0
13 sie 12:58
Miraclepl: nie jest to samo?

a to mnie zdziwiłaś Basia
13 sie 12:59
Basia:
to co dalej nie jest (to pierwsze jak najbardziej)
13 sie 13:01
Miraclepl: fakt, nie popatrzyłem co jest dalej. Mój błąd
13 sie 13:05
hej: dzięki za pomoc ,
13 sie 13:18
pigor: ... Rozwiąż równanie x
3−x
2−3x−9=0 ,
otóż współczynnik a=1 wielomianu W(x)= x
3−x
2−3x−9, więc jego pierwiastka całkowitego szukasz
wśród podzielników wyrazu wolnego ( tego bez x), tu −9 i szybko ... mam nadzieję w ...

pamięci stwierdzasz, że W(3)=0, więc rozkładasz W na taką sumę algebraiczną , by z każdego jej
składnika wyłączyć dwumian (x−3) przed nawias, czyli rozłożyć W (lewą stronę równania) na
czynniki (iloczyn), a tym samym łatwo rozwiązać dane równanie (znaleźć jego pierwiastki) , a
możesz to zrobić np. tak :
x3−x2−3x−9= 0 ⇔ x
3−3x
2 + 2x
2−6x +3x−9 = 0 ⇔ x
2(x−3)+2x(x−3)+3(x−3)= 0 ⇔
⇔ (
x−3)(x2+2x+3)= 0 ⇔ (x−3)(x
2+2x+3)= 0 ⇔ x−3=0 ∨ x
2+2x+1+2=0 ⇔
⇔ x=3 ∨ x∊∅ ⇔
x=3. ...
13 sie 16:52
koko: nie lepiej po prostu podzielic wielomian?
13 sie 19:27
ICSP: rób jak chcesz

Wszystko i tak sprowadza się do jednego.
13 sie 19:28
loitzl9006: co kto woli/umie
13 sie 19:29
pigor: ...
koko możesz nie uwierzyć, ale naprawdę ja nikogo nie mam zamiaru zmuszać do takiego
sposobu rozkładania wielomianu na czynniki tylko, że dla mnie dzielenie wielomianów jest po
prostu nudne (jak każdy schemat , nie wyłączając tego na literkę H) , a grupowanie, to dla
mnie za każdym razem coś nowego, wymagającego, itd. no i tyle . ...
13 sie 19:50