Oblicz
Domann: 4√0.25√0.01+0.06√0.0001=
13 sie 12:45
picia:
0,4
13 sie 12:53
Grześ1992: 4√31/10 ? w pamięci liczylem takze moze sie myle
13 sie 12:54
Grześ1992: ok zle heh
13 sie 12:54
Domann: napiszcie jak to zrobic, przepraszam nie napisalem tego
13 sie 12:55
picia:
rób od środka. łatwiej Ci będzie jak zamienisz na ulamki zwykle.
13 sie 12:57
Grześ1992: 1/10000=1/100*1/00 1/100=1/10*1/10
13 sie 13:00
Basia:
najpierw policz:
√0,0001 = √110000 = .....
√0,01 = √1100 = ....
ile to jest ?
13 sie 13:00
Domann: 110 pisalem juz z pierwistka 4 stopnia
a drugie to nie wiem ile nie rozumiem tego
13 sie 13:06
Grześ1992: (√1/10)2 i (√1/100)2 ile wynoszą ?
13 sie 13:09
Basia:
√0,0001 = √0,012 = 0,01
√0,01 = √0,12 = 0,1
czyli masz
....= 4√0,25*0,1 + 0,06*0,01 = 4√0,025+0,0006 = 4√0,0256 =
4√256*0,0001 = 4√44*0,14 = 4*0,1 = 0,4
13 sie 13:12
Domann: √110 i √1100
13 sie 13:14
Domann: Basiu nie rozumiem dlaczego √0,012=0,01 na dole w zadaniu nie ma pierwiastka do kwadratu,
wytlumacz mi skad to sie wzielo
13 sie 13:18
Basia:
√25 = 5 prawda ?
ale jest też tak: √25 = √52
czyli: √52 = 5
√36 = 6
√36 = √62
czyli √62 = 6
√4 = 2
√4 = √22
czyli √22 = 2
ogólnie: √a2 = a dla a≥0
a jeszcze bardziej ogólnie: n√an = a dla a≥0
np. 4√54 = 5 3√33 = 3 itd.
13 sie 13:22
Domann: dziekuje Basiu
13 sie 13:32