nierówność między średnimi
Krzychu: Udowodnij, że dla dowolnych dodatnich liczb a,b,c zachodzi nierówność:
8abc≤(a+b)(b+c)(b+a)
13 sie 12:14
rumpek: Nierówność Cauchy'ego o średnich i jedziesz
13 sie 12:16
loitzl9006: chyba literówka (nierówność nie jest prawdziwa; weź np. a=1 b=1 c=8 )
13 sie 12:21
Krzychu: powinno być 8abc≤(a+b)(b+c)(c+a)
No ale właśnie nie widzę jakby to tutaj zastosować. Prawa strona ma 7 czynników, tak więc w
razie co tutaj kwadratowa nie pójdzie.
13 sie 12:22
rumpek:
| ⎧ | a + b ≥ 2√ab | |
| ⎨ | a + c ≥ 2√ac |
|
| ⎩ | b + c ≥ 2√bc | |
Wymnożyć stronami c.n.u.
13 sie 12:27
Krzychu: abc≤abc − to wynik końcowy ?
13 sie 12:31
rumpek:
13 sie 12:33
rumpek:
(a + b)(a + c)(b + c) ≥ 8abc
c.n.u.
13 sie 12:33
Krzychu: no a to 8abc to co? mogło by być 1000000abc i bys napisać c.n.u

?
13 sie 12:39
rumpek: 
Ty będziesz pisał maturę rozszerzoną w maju

?
Napisałem wymnożyć stronami
| ⎧ | a + b ≥ 2√ab | |
| ⎨ | a + c ≥ 2√ac |
|
| ⎩ | b + c ≥ 2√bc | |
| ⎧ | (a + b)(a + c) ≥ 4a√bc | |
| ⎩ | b + c ≥ 2√bc |
|
(a + b)(a + c)(b + c) ≥ 8abc
OTRZYMUJEMY TEZĘ Z ZADANIA ZATEM KONIEC
c.n.u.
13 sie 12:43
Krzychu: a gdybym podstawił to byłoby źle? to nie jest poziom maturalny, bo nierówności między średnimi
oficjalnie nie ma
13 sie 12:47
rumpek: 
Co ty gadasz, takie zadanie można znaleźć nawet na podstawie, a o średnich jest na ostatniej
stronie tablic matematycznych
13 sie 12:48
Basia: poza tym rumpek nigdzie nie korzysta z twierdzeń o średnich
korzysta z prostego wzoru redukcyjnego
(√a−√b)2 ≥ 0 ⇒ a−2√a√b+b ≥ 0 ⇒ a−2√ab+b≥0 ⇒ a+b ≥ 2√ab
i z tego, że można mnożyć nierówności stronami, jeżeli obie strony tych nierówności są dodatnie
a to wynika z treści zadania
13 sie 13:07
Basia:
no tutaj akurat to się "pokrywa" z tw. o średnich
13 sie 13:08
rumpek: Basiu:
| a + b | |
| ≥ √ab  |
| 2 | |
śr. ar ≥ śr. geo
Tak jak napisałaś

Pokrywa się
13 sie 13:17