Zadania
AS: Kto chce,niech liczy.
Zadanie 1.
24 robotników potrzebuje 6 dni,aby pracując po 8 godzin dziennie wykonać 250
sztuk pewnego produktu.Ile dni potrzebowało 16 robotnoków,aby wykonać 300
sztuk tego produktu,pracując po 10 godzin dziennie.
Zadanie 2
Napisać wzór określający funkcję,której wykres jest symetryczny do wykresu
funkcji f(x) = x2 − 3*x + 2 względem prostej a) x = 1 b) y = 1.
Zadanie 3
Oblicz promień okręgu wpisanego w deltoid o bokach a i b oraz kącie α
wyznaczonego przez te boki.
13 sie 11:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
2)
a)
krok 1
g(x) = f(x) −1 = x2 − 3x + 1
krok 2 −− odbijamy względem osi ox
h(x) = −g(x) = −x2 + 3x −1
krok 3 −− podnosimy o 1
k(x) = h(x) +1 = −x2 + 3x
b)
krok 1
g(x) = f(x+1) = (x+1)2 − 3(x+1) + 2 = x2 −x
krok 2 − odbijamy wzlęgem osi oy
h(x) = g(−x) = x2+x
krok 3
k(x) = h(x−1) = (x−1)2 + (x−1)= x2 −x
13 sie 14:06
pigor: ... 1) 24 robotników potrzebuje 6 dni, aby pracując po 8 godzin dziennie wykonać
250 sztuk pewnego produktu. Ile dni potrzebowało 16 robotników, aby wykonać 300 sztuk
tego produktu, pracując po 10 godzin dziennie.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to z tzw. ...
reguły trzech złożonej , jeśli
x=? − szukana
liczba dni,
to
| x | | 24 | | 8 | | 300 | | 6*24*8*300 | |
| = |
| = |
| = |
| ⇒ x = |
| = |
| 6 | | 16 | | 10 | | 250 | | 16*10*250 | |
| | 6*12*12 | |
= |
| = 8,64 dni= 8 dni 15h 21' 36'' (dokładnie  ) . ...  |
| | 100 | |
13 sie 17:40
Artur z miasta Neptuna:
a ile setnych sekundy
13 sie 17:44
Artur z miasta Neptuna:
a przerwy wliczyłeś pigor

w końcu 10h czas pracy to 30min przerwy
13 sie 17:45
Bogdan:
Robotnicy pracują w każdym po 10 godzin, nie mogą pracować dłużej, a więc nie
mogą pracować ponad 15 godzin w jednym dniu.
8,64 dotyczy dziesięciogodzinnego dnia pracy, czyli 1 dzień to 10 godzin
13 sie 18:01
pigor: ... no tak

...

zagalopowałem się (odniosłem się do − straszne rzeczy − 24−rogodzinnego
dnia pracy

) , macie rację . ...
13 sie 18:06
loitzl9006: 3) Obliczam pole P deltoidu jako pole dwóch trójkątów z bokami a i b i kątem α między tymi
bokami.
Wiadomo, że pole czworokąta opisanego na okręgu o promieniu r jest równa p*r gdzie p to połowa
obwodu tego czworokąta. W naszym przypadku p=a+b
Pole deltoidu to będzie
P=(a+b)*r
Przyrównujemy oba wzory na pole i wyliczamy r.
13 sie 18:08