całka
baskasso: Jak rozwiązać całkę: ∫ (√x)/(x+1) dx ?
13 sie 10:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | √x | |
∫ |
| dx  |
| | x+1 | |
podstawienie
s=
√x ⇒ s
2 = x
13 sie 10:35
baskasso: tak, dokładnie tą.. tylko jak sobie poradzić z faktem, że w moejej całce √x jest u góry, a
tam jest ds=1/2√x po spochodniowaniu?
13 sie 10:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | √x | | 2x | | 1 | | 2s2 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| * |
| dx = ∫ |
| ds |
| | x+1 | | x+1 | | 2√x | | s2+1 | |
13 sie 10:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | s2+1 −1 | | 1 | | 1 | |
= 2∫ |
| ds = 2∫(1− |
| )ds = 2s − 2∫ |
| ds = .... |
| | s2+1 | | s2+1 | | s2+1 | |
13 sie 11:01