Obliczyć całkę
Miraclepl:
Witam,
Prosiłbym o naprowadzenie jak ją obliczyć. Próbuje przez podstawienie i części ale jakoś nawet
| | dx | |
zacząć nie umiem. Wydaje mi się, że będzie to związane ze wzorem ∫ |
| co dawałoby |
| | 1+x2 | |
arctgx.
Czy może rozbić te wyrażenie na ułamki "jeszcze prostsze" ?

Z góry dzięki
13 sie 01:53
loitzl9006: Dobrze myślisz z tym arctg.
| | 3 | |
Wyłącz najpierw 2 przed nawias w mianowniku, a potem |
| przed znak całki. |
| | 2 | |
Zostanie Ci
| | x | |
Teraz podstawiasz t= |
| , wyliczasz po kolei x2, dx co doprowadzi do uzyskania |
| | √2 | |
całki postaci
co daje arcus tangens.
Żeby obliczyć tego rodzaju całki bez żadnych podstawień, korzystasz ze wzoru:
| | 1 | | 1 | | x | |
∫ |
| dx = |
| arctg( |
| )+C |
| | x2 + a2 | | a | | a | |
13 sie 08:29
Bogdan:
albo bez żadnych wzorów, odpowiednio dokonując przekształceń otrzymamy:
| 3 | | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
| = |
| * |
| = |
| * |
| . |
| 2x2 + 4 | | 4 | | | | 4 | | | |
| | x | |
Teraz widać podstawienie: |
| = t |
| | √2 | |
13 sie 09:53
Miraclepl: Bogdan, ta metoda mi się podoba

dzięki
13 sie 12:03
Basia: i trzymaj się jej
13 sie 13:27
Miraclepl: W takim razie proszę o jakąś podpowiedź jeszcze co do przykładu:
| | 4x+1 | |
Obliczyć całkę: ∫ |
| |
| | x2+4x+5 | |
Domyślam się, że należy rozłożyć to na ułamki proste tyle, że mianownik jest chyba
nierozkładalny bo Δ<0.
| | Ax+B | |
Myślałem o ułamku prostym |
| ale potem wyszły mi głupoty typu A=B=0, chyba, że |
| | x2+4x+5 | |
tak może być co dałoby mi ułamek:
to raczej tak nie może zostać
13 sie 14:01
Bogdan:
Pierwszy krok:
| 4x + 1 | | 4x + 1 | |
| = |
| |
| x2 + 4x + 4 + 1 | | (x + 2)2 + 1 | |
13 sie 14:13
Miraclepl: Ten krok rozumiem, tylko następnego nie widzę

Ta jedynka trochę przeszkadza =)
13 sie 14:17
Bogdan:
Drugi krok:
Stosujemy podstawienie: x + 2 = t
13 sie 14:18
Basia:
w mianowniku tak, ale najpierw zrobiłabym jednak troszkę inaczej
(x
2+4x+5)' = 2x + 4
przekształcam licznik
4x+1 = 2(2x+
12+4−4) = 2[ (2x+4) − 3,5 ] = 2(2x+4) − 7
| | 2(2x+4)−7 | |
J = ∫ |
| dx = |
| | x2+4x+5 | |
| | 2x+4 | | 1 | |
2∫ |
| dx − 7∫ |
| dx |
| | x2+4x+5 | | (x+2)2+1 | |
pierwsza przez podstawienie: t = x
2+4x+5
druga: tak jak poprzednio pokazał Bogdan
13 sie 14:21
Bogdan:
Dzień dobry
Basiu 
Można pójść Twoją ścieżką albo:
x + 2 = t ⇒ x = t − 2 ⇒ 4x + 1 = 4(t − 2) + 1 = 4t − 7 oraz dx = dt
| | 4t − 7 | | 2t | | 1 | |
∫ |
| dt = 2*∫ |
| − 7*∫ |
| dt = ... |
| | t2 + 1 | | t2 + 1 | | t2 + 1 | |
13 sie 14:30
Miraclepl: Otrzymałem:
| | 2x+4 | | dx | |
2∫ |
| dx−7∫ |
| = { t=x2+4x+5 dt=(2x+4)dx i s=x+2 ds=dx } = |
| | x2+4x+5 | | x2+4x+5 | |
| | dt | | ds | |
2∫ |
| − 7∫ |
| = 2ln|x2+4x+5|−7arctg(x+2)+C |
| | t | | s+1 | |
13 sie 14:42
Miraclepl: | | dt | | ds | |
w drugiej linijce miało być: 2∫ |
| − 7∫ |
| ... literówka |
| | t | | s2+1 | |
13 sie 14:43
Basia:
fakt Bogdanie; w sumie na to samo wyszło, a chyba Twój sposób jest szybszy

Miraclepl: dobrze
13 sie 14:52
Miraclepl: a taki stwór:
| | dx | | dx | |
∫ |
| , próbowałem to spotęgować i wychodzi ∫ |
| |
| | (sinx+cosx)2 | | 1+2sinx*cosx | |
jednak niewiem jak to dalej ruszyć
13 sie 16:14
Grześ1992: tu chyba tylko podstawieniem uniwersalnym, ale mogę się mylić
13 sie 16:32
Basia:
i podstawienie
t = 1+tgx
13 sie 16:44
Basia: jest w tym jedno drobne "przestępstwo" niestety
nie ma gwarancji, że cos2x ≠ 0
13 sie 16:46
Grześ1992: założenia:
| | 1−t2 | | 2dt | |
cosx= |
| dx= |
| |
| | 1+t2 | | 1+t2 | |
13 sie 16:46
Grześ1992: a to nie potrzebne wtedy
13 sie 16:47
Miraclepl: skąd się ten tangens wziął w (tgx+1)2 ?
13 sie 16:48
Basia:
ale w podstawieniu uniwersalnym jest to samo "przestępstwo"
bo tgx2 istnieje ⇔ cosx2≠0
13 sie 16:50
Basia:
| (sinx+cosx)2 | | sinx+cosx | | sinx | | cosx | |
| = [ |
| ]2 = [ |
| + |
| ]2 = |
| cos2x | | cosx | | cosx | | cosx | |
(tgx + 1)
2
reszta ewentualnie za kilka godzin
13 sie 16:51
Miraclepl: | | 1 | | dt | | 1 | |
Reszta mi już wyszła: t=1+tgx, dt= |
| dx więc ∫ |
| =∫t−2 dt= − |
| +C = |
| | cos2x | | t2 | | t | |
13 sie 17:02
Bogdan:
podobnie:
| | dt | |
tgx = t ⇒ x = arctgt ⇒ dx = |
| , |
| | 1 + t2 | |
| | tgx | | t | |
sinxcosx = |
| = |
| |
| | 1 + tg2x | | 1 + t2 | |
| | 1 | | dt | | dt | | (t + 1)−1 | |
E = ∫ |
| * |
| = ∫ |
| = |
| + C = |
| | | | 1 + t2 | | (t + 1)2 | | −1 | |
| | 1 | | −1 | | −cosx | |
= − |
| + C = |
| + C = |
| + C |
| | tgx + 1 | | | | sinx + cosx | |
i już
13 sie 17:03
Mila:
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx= [2x=t; dx= |
| dt] |
| | 1+sin2x | | 2 | |
13 sie 17:31
pigor: | | dx | | 1 | |
... lub ∫ |
| = ∫ |
| dx = |
| | (sinx+cosx)2 | | 1+2sinxcosx | |
| | 2sinxcosx | | 2tgx | | (tgx+1)2 | |
= |1+2sinxcosx= 1+ |
| = 1+ |
| = |
| | = |
| | sin2x+cos2x | | tg2x+1 | | tg2x+1 | |
| | tg2x+1 | | dt | |
= ∫ |
| dx= | tgx=t ⇒ x=arctgt ⇒ dx= |
| | = |
| | (tgx+1)2 | | 1+t2 | |
| | t+1 | |
= ∫ |
| dt = ... itd , gdzie |
| | (t+1)2(1+t2) | |
| | t+1 | | A | | B | | Ct+D | |
|
| = |
| + |
| + |
| , ale na tym skończę . ...  |
| | (t+1)2(1+t2) | | t+1 | | (t+1)2 | | t2+1 | |
13 sie 17:59
Basia:
a możecie mi powiedzieć po co to tak strasznie komplikować ?
to jest zupełnie prosta całka
13 sie 19:33
pigor: ...

może po to, aby pokazać jak nie warto robić , czego przykładem jest mój sposób, który
powstał ... "z marszu" i do niczego dobrego nie doprowadził . ...
13 sie 22:57
Miraclepl: To następne wyzwanie (te całki w formie ułamków mnie już dobijają)
| | dx | |
∫ |
| go  |
| | 3+cosx | |
Każdy pomysł mile widziany, z góry dziękuje.
14 sie 00:36
Bogdan:
Klasycznie:
| | x | | 2dt | |
tg |
| = t ⇒ dx = |
| |
| | 2 | | 1 + t2 | |
| | dx | | 1 | | 2dt | |
∫ |
| = ∫ |
| * |
| = ... |
| | 3 + cosx | | | | 1 + t2 | |
14 sie 10:51
Miraclepl: Pytanie być może śmieszne:
Widzę tu, że zastosowałeś podstawienie uniwersalne (tak przeczytałem na wiki):
| | 1−tg2 x2 | |
tylko skąd wiadomo, że cosx = |
| |
| | 1+tg2x2 | |
Ja bym prędzej powiedział, że cosx =
√1−cos2x
czy to jest poprostu wzór który trzeba pamiętać ?
14 sie 14:33
loitzl9006: to się da wyprowadzić opierając się na wzorach na sinus i cosinus podwojonego kąta i z tego że
| | sin x | |
tg x= |
| z tym że to wyprowadzenie nie jest takie proste i na kolokwium/egzaminie |
| | cos x | |
może nie starczyć czasu żeby to wyprowadzić a i ewentualny stres robi swoje. Ucząc się na
egzaminy, moim zdaniem lepiej jest to zapamiętać
14 sie 14:52
Bogdan:
To jest zwykłe przekształcanie wzorów.
cos2x = cos
2x − sin
2x = 2cos
2x − 1 = 1 − 2sin
2x
Stąd
| | x | | x | | 1 + cosx | |
cosx = 2cos2 |
| − 1 ⇒ cos2 |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
oraz
| | x | | x | | 1 − cosx | |
cosx = 1 − 2sin2 |
| ⇒ sin2 |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | 1 − cosx | | x | | x | |
czyli tg2 |
| = |
| ⇒ 1 − cosx = tg2 |
| + cosx*tg2 |
| |
| | 2 | | 1 + cosx | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | | |
1 − tg2 |
| = cosx(1 + tg2 |
| ) ⇒ cosx = |
| |
| | 2 | | 2 | | | |
14 sie 15:10
Mila:
Jeśli mamy całkę typu:∫R(sinx,cosx,tgx)dx to wykonujemy podstawienie:
Wzory trygonometryczne: ( spróbuj wyprowadzić, są w podręcznikach)
Korzystając z tych wzorów mamy
Wypisz sobie te 3 ostatnie wzory na kartce i rozwiązuj całki. Dokończ też całkę z 17:31 bo to
ten sam typ co Bogdan Ci rozwiązał ( częściowo).
Drugie postawienie podał Ci Bogdan o 17:03 i jeśli nie znajdziesz wzorów, to Ci napiszę.
14 sie 15:13
Mila: Przepraszam Bogdan, widziałam,że nie odpowiadasz, to wtrąciłam się.Pozdrawiam.
14 sie 15:14
Bogdan:
bo jadłem obiad
14 sie 15:19
Miraclepl: ad. post z dzisiaj: 10:51
| | dx | |
Stosując twoje rady Mila, doszedłem już do fragmentu: ∫ |
| =* |
| | 3+cosx | |
| | 2dt | |
[ t=tgx2 ⇒arctg(t)=x2 /*2 ⇒ 2arctg(t)=x więc dx= |
| ] |
| | 1+t2 | |
| | 2dt | | 1 | | dt | | 1 | |
*=∫ |
| * |
| = 2∫ |
| * |
| |
| | 1+t2 | | | | 1+t2 | | | |
i teraz co z tym zrobić ?

mogę się pozbyć ułamka w mianowniku ale powstanie drugi, niewiem
czy to ma sens:
| | dt | | | |
2∫ |
| * |
| → nie mam pomysłu jak z tego wybrnąć |
| | 1+t2 | | | |
14 sie 15:47
Bogdan:
Oj, radzę poćwiczyć przekształcanie wyrażeń.
Kontynuuję rozwiązanie z godz. 10.51
| | 1 | | 2dt | | 2dt | | 2dt | |
∫ |
| * |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = |
| | | | 1+t2 | | 3 + t2 + 1 − t2 | | 2t2 + 4 | |
| | dt | | 1 | | dt | |
= ∫ |
| = |
| ∫ |
| = ... |
| | t2 + 2 | | 2 | | | |
14 sie 16:09
Mila: | | 1 | | dt | | dt | | dt | |
=2∫ |
| * |
| =2∫ |
| =2∫ |
| = |
| | | | 1+t2 | | 3(1+t2)+1−t2 | | 2t2+4 | |
| | dt | |
=∫ |
| dokończ i napisz wynik |
| | t2+2 | |
14 sie 16:11
Miraclepl: | | dt | | dt | | dt | |
∫ |
| = 12∫ |
| = 12∫ |
| =* |
| | t2+2 | | | | | |
| | 1 | | ds√2 | | 1 | | ds | | √2 | | t | |
*= |
| ∫ |
| = |
| |
| = |
| arctg ( |
| ) = |
| | 2 | | 1+s2 | | 2 | | 1+s2 | | 2 | | √2 | |
14 sie 17:33
Miraclepl: | | 1 | | ds √2 | |
W 3 linijce mały błąd przy przepisywaniu: *= |
| ∫ |
| = |
| | 2 | | 1+s2 | |
14 sie 17:37
Miraclepl: Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące właśnie podstawienia uniwersalnego i podstawień: cosx,
sinx, tgx.
Jak rozumiem, do wszystkich przykładów całek typu R(sinx,cosx) (czyli poprostu całek funkcji
trygonometrycznych wszelkiego rodzaju tak?) można stosować podstawienie uniwersalne czyli
Jeśli funkcja jest nieparzysta ze względu na sinus R(−sin x,cos x)= −R(sin x,cos x), stosuje
się podstawienie t= cosx
Jeśli funkcja jest nieparzysta ze względu na cosinus R(sin x,−cos x) = −R(sin x, cosx), stosuje
się podstawienie t =sinx
Jeśli funkcja jest parzysta ze względu na sinus i cosinus równocześnie (R(−sinx,−cosx) =
R(sinx,cosx), stosuje się podstawienie t =tgx
i tu pytanie: jak by takie sprawdzenie wyglądało w przypadku właśnie tego zadania, które
zrobiliśmy czyli:
14 sie 18:10
Mila: Podana całka zależna tylko od cosx.
Inny przykład:
1) ∫cos
3xdx=∫cosx*cos
2x dx=∫cosx(1−sin
2x)dx=
[sinx=t; cosx dx=dt ]
tu zastosuj sin
2x=t
| | cosx+sinx | |
3) ∫ |
| dx a tu? Popatrz na licznik i mianownik,pomyśl. |
| | (sinx−cosx)2 | |
Trzeba zrobić sporo całek, aby nabrać wprawy, zapamiętać reguły, ale zawsze trafi się taka, że
sprawi kłopot.
Nie skacz po materiale tylko rób tematycznie.Trygonometryczne są trudne.
14 sie 22:04
b.: podstawienie uniwersalne prowadzi często do dłuższych rachunków niż inne podstawienia (ale inne
nie zawsze działają)
| | dx | |
jak sprawdzić, jakie podstawienie (nieuniwersalne) zadziała dla ∫ |
| ? |
| | 3+cosx | |
no można wg regułek które napisałeś, ale moim zdaniem są one trudne do zapamiętania
proponuję tak: sprawdzamy po kolei...
t = cos x
dt = − sinx dx −− aha, czyli potrzebujemy sinx w liczniku −− no to próbujemy:
| | dx | | sinx dx | |
∫ |
| = ∫ |
| = i mamy kłopot, bo sinx w mianowniku nie |
| | 3+cosx | | (3+cosx) sin x | |
możemy przedstawić za pomocą t (można by sobie poradzić, gdyby był sin
2x, bo sin
2x = 1−t
2)
no to próbujemy dalej:
t = sin x
dt = cos dx −− aha, czyli potrzebujemy cosx w liczniku −− spróbujmy:
| | dx | | cosx dx | | cosx dx | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| −− i znowu |
| | 3+cosx | | (3+cosx) cos x | | 3cosx + cos2 x | |
kłopot tym razem z 3cosx w mianowniku
to może t = tgx?
| | dx | |
wtedy dt = |
| , czyli |
| | cos2x | |
| | dx | | cos2x | | dx | |
∫ |
| = ∫ |
| |
| −− i jest kłopot z 3cosx, które |
| | 3+cosx | | 3cosx + cos2 x | | cos2 x | |
nie daje się ładnie wyrazić przez t (dają się wyrazić sin
2x, cos
2x, sinxcosx −− no to nie
jest może takie oczywiste, ale tak czy inaczej dobrze to wiedzieć żeby stosować podstawienie
t=tgx)
więc zostaje uniwersalne
| | dx | |
jeśli chcesz sam spróbować, można potestować tę metodę z całką ∫ |
| |
| | cos x | |
14 sie 23:33
Miraclepl: W tej chwili to właściwie robie pokolei zadania z list egzaminacyjnych, więc ostatnimi czasy
zaczynałem od macierzy przez układy równań, proste i płaszczyzny w przestrzeni aż dotarłem do
całek (tu przerobiłem wszystko z matematyka.pisz.pl tj. całki przez podstawienie i części).
Właśnie będę zabierał się za całki oznaczone (pole obszaru ograniczonego liniami, długość
krzywej, objętość bryły powstałej przez obrót krzywej), całki niewłaściwe i pochodne
cząstkowe.
W 2 przykładzie to faktycznie sin
2x odrazu rzuca się w oczy.
W 3 przykładzie zastosowałem podstawienie [t=sinx−cosx ⇒ dt=cosx+sinx dx] no i całka wyszła:
W tej chwili chciałbym zrobić jeszcze kilka przykładów całek trygonometrycznych, jeśli można to
prosiłbym o jakieś ciekawe przykłady
14 sie 23:58
Mila: Trzecia całka dobrze.
Najpierw
| | dx | |
b)∫ |
| zobacz w podręczniku, są wyprowadzone w Krysickim. |
| | cosx | |
3) ∫e
2xsin
2xdx skorzystaj z wzoru na cos 2x
15 sie 00:19
Mila: Dobranoc
15 sie 00:20
Miraclepl: Pytanie do postu z 23:33
| | dx | |
Chodzi o twoje podstawienie t=tgx ⇒dt= |
| |
| | cos2x | |
| | dx | | cos2x | | dx | |
∫ |
| = ∫ |
| |
| |
| | 3+cosx | | 3cosx+cos2x | | cos2x | |
| | dx | |
rozumiem skąd jest ułamek |
| no bo to się równa poprostu dt |
| | cos2x | |
| | cos2x | |
ale skąd jest ten |
| ? |
| | 3cosx+cos2x | |
wygląda jakbyś pomnożył licznik przez cos
2x a mianownik tylko przez cosx
Ad. Przykłady od
Mili:
| | dx | |
a) ∫ |
| → zastosowałem podstawienie t=cosx, dt=−sinxdx |
| | sinx | |
| | dt | |
Po przekształceniach otrzymałem ∫ |
| więc rozłożyłem na ułamki proste: |
| | (t−1)(t+1) | |
| | dx | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = ∫− |
| + ∫ |
| i ostatecznie otrzymałem: |
| | sinx | | 2(t+1) | | 2(t−1) | |
| | dx | |
∫ |
| = (−12)ln|cosx+1|+12ln|cosx−1|+C |
| | sinx | |
| | dx | |
b) ∫ |
| → zastosowałem podstawienie t=sinx, dt=cosxdx |
| | cosx | |
| | dt | |
Czyli ∫ |
| rozłożyłem na ułamki proste: |
| | 1−t2 | |
| | dx | | 1 | | 1 | |
Więc: ∫ |
| =∫ |
| +∫ |
| |
| | cosx | | 2(1−t) | | 2(1+t) | |
| | dx | |
Ostatecznie: ∫ |
| = (−12)ln|1−sinx|+12ln|1+sinx|+C |
| | cosx | |
| | dx | |
1) ∫ |
| → sprawdziłem podstawienie t=cosx − nie pasuje, t=sinx − też nie |
| | 1+cosx | |
Zatrzymałem się na t=tgx, chciałem to podstawić i sprawdzić tylko niewiem do końca jak
(dlatego pytanie z początku postu)
15 sie 14:41
Mila: | | dx | | x | |
∫ |
| podstawienie tg |
| =t |
| | 1+cosx | | 2 | |
tgx=t wtedy gdy występuje sin
2x, cos
2x, sinxcosx ( naturalnie nie jest to sztywna reguła)
15 sie 15:39
Miraclepl: Masakra

podstawiłem wczesniej tg
x2 i podczas rozwiązywania pomyliłem zadania poprostu
| | dx | | dx | |
zamiast |
| wziąłem |
| i wyszły mi jakieś głupstwa. |
| | 1+cos | | 3+cos | |
Ech... rozwiązywałem jedno zadanie a patrzyłem się na rozwiązanie drugiego xD chyba już za dużo
całek hehe.
Wyszło:
| dx | | 2dt | |
| =* t=tgx2 ⇒dx= |
| |
| 1+cosx | | 1+t2 | |
| | | | 2dt | | dt | |
*= ∫ |
| = ∫ |
| = 2∫ |
| = ∫dt = t = |
| | | | 1+t2+1−t2 | | 2 | |
15 sie 16:09
Mila: Trzeba to przejrzyściej zapisywać, żeby widać było co się upraszcza.
Myślę, że całek za mało, trzeba przynajmniej 50 trygonometrycznych rozwiązać, stosuje się różne
przekształcenia trygonometrycznych wyrażeń, aby łatwiej się liczyło.
| | x | | 2dt | | 1−t2 | |
[tg |
| =t ; dx= |
| ; cosx= |
| ] |
| | 2 | | 1+t2 | | 1+t2 | |
| | 1 | | 2dt | | dt | |
J=∫ |
| * |
| =2∫ |
| dokończ |
| | | | 1+t2 | | 2(1+t2)+1−t2 | |
15 sie 16:52
Miraclepl: Dokańczam:
| | dt | | dt | | 2 | | dt | |
2∫ |
| = 2∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| | 2(1+t2)+1−t2 | | 3+t2 | | 3 | | | |
| | t | | dt | |
{s= |
| i ds= |
| czyli dt=√3ds} |
| | √3 | | √3 | |
| | 2 | | ds√3 | | 2√3 | | ds | | 2√3 | | 2√3 | |
*= |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| arctgs= |
| |
| | 3 | | 1+s2 | | 3 | | 1+s2 | | 3 | | 3 | |
| | t | | 2√3 | | tg(x2) | |
arctg |
| +C= |
| arctg |
| +C |
| | √3 | | 3 | | √3 | |
ad przykład 2) z 00.19
| | 4dx | | 2dt | | 1−t2 | |
∫ |
| =* {t=tgx2, dx= |
| , cosx= |
| } |
| | 3+5cosx | | 1+t2 | | 1+t2 | |
| | | | 8dt | | 8dt | |
*= ∫ |
| =∫ |
| =∫ |
| = |
| | | | 3+3t2+5(1−t2) | | 3+3t2+5−5t2 | |
| | 8dt | | dt | | dt | | 4dt | | 4dt | |
=∫ |
| =8∫ |
| =4∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| → |
| | 8−2t2 | | 8−2t2 | | 4−t2 | | −(t−2)(t+2) | | (−t+2)(t+2) | |
| | A | | B | |
rozbijam na ułamki proste (A=B=1): |
| + |
| |
| | −t+2 | | t+2 | |
| | 4dx | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = ∫ |
| + ∫ |
| → tu podstawiam (−t+2) i (t+2) |
| | 3+5cosx | | −t+2 | | t+2 | |
| | x | | x | |
i ostatecznie otrzymuje: −ln|−tg( |
| )+2|+ln|tg |
| +2|+C |
| | 2 | | 2 | |
tam gdzie jest na niebiesko to przed chwilą miałem błąd (−2) i mi nie wychodziło, teraz po
sprawdzeniu na wolfram alpha wydaje się być dobrze
15 sie 18:40
Mila: Pstatni wynik możemy zapisać:
Czy wiesz dlaczego Ci nie wychodziło?
| | dt | | −dt | |
∫ |
| =−∫ |
| =−ln|−t+2|+C [bo (−t+2)'=−1 ] |
| | −t+2 | | −t+2 | |
15 sie 21:54