Równania
Ciekawska: W sumie mam 3 przykłady ale z dwoma sobie poradziłam [chyba].
a)
x3+2x2−16x−32=0
x2(x+2)−16(x+2)=0
(x2−16)(x+2)=0
(x−4)(x+4)(x+2)=0
x−4=0
x=4
x+4=0
x=−4
x+2=0
x=−2
c)
x3−7x2−3x+21=0
(x−7)(x2−3)=0
(x−7)(x−√3)(x+√3)=0
x−7=0
x=7
x−√3=0
x=√3
x+√3=0
x=−√3
Jak natomiast będzie w tym przypadku
b)
x3−6x2+x−6=0
12 sie 23:33
konrad: x2(x−6)+1(x−6)=0
12 sie 23:37
Ciekawska: (x2+1)(x−6)=0
?
12 sie 23:53
Ciekawska: wychodzi jakoś dziwnie...
x2≠−1 bo nie może być ujemny ten wynik
żadna liczba podniesiona do kwadratu nie da nam ujemnej liczby
12 sie 23:55
ICSP: więc jest tylko jedno rozwiązani : x = 6
12 sie 23:57
Ciekawska: zazwyczaj wychodziły mi 3 pasujące rozwiązania w równaniach 3 stopnia, i to pewnie dlatego
wydawało mi się dziwne, [nauka we własnym zakresie tego co będę miała prawdopodobnie]
w każdym razie dziękuję za pomoc
konradzie oraz
ICSP
13 sie 00:02