Miejsce zerowe dla ambitnych :)
Kowal: Dzień dobry, pomógłby ktoś z tym zadaniem? Prawdopodobnie po całym dniu liczenia jestem
zablokowany i nie widzę rozwiązania

Proszę o pomoc

2x
3+3x
2−2=0
oczywiście chodzi o miejsce zerowe

z góry dziękuje

P.S. jeśli komuś będzie lepiej to wstawiam wcześniejszy wygląd równania:
2/(x
2)=−4x+6
12 sie 21:11
Artur z miasta Neptuna:
no to już widać że źle zrobiłeś bo:
zał. x≠0
| 2 | |
| = −4x+6⇔2 = −4x3 +6x2⇔4x3 −6x2 +2 = 0⇔2x3 −3x2 +1 = 0 |
| x2 | |
2x
3−3x
2+1 = (x−1)(.....) = 0
12 sie 21:14
Kowal: oczywiście jest błąd

wcześniejszy wygląd równania wygląda tak:
2/(x
2) = 2x+3
12 sie 21:15
Kowal: tak właśnie wiem sorki

mój błąd w zapisie wyglądu poprzedniego, spojrzał byś jeszcze raz na
ten "poprawiony" ?

chodzi mi głównie o 2x
3+3x
2−2 = 0
12 sie 21:17
Artur z miasta Neptuna:
na pewno tak wygląda równanie

jezeli tak to na poziomie liceum nie masz szans rozwiazac tego równania ... jest jedno miejsce
zerowe ≈0.678
12 sie 21:19
Kowal: zgadłeś, jest to poziom I rok informatyki SGGW

jest to dokładnie miejsce przecięcia dwóch
funkcji i potrzebne mi to jest do całki oznaczonej

wiem właśnie też w wolframie to
sprawdzałem

ale oprócz wyniku nic tam nie wypluwa ciekawego
12 sie 21:21
Artur z miasta Neptuna:
proszę o całe zadanie
12 sie 21:22
Kowal: Oblicz pole, ograniczone obszarem:
*styczną do wykresu funkcji f(x) w punkcie x
0 = 1
*prostą y = 2x+3
Proszę
12 sie 21:26
Artur z miasta Neptuna:
jak wychodzi wzór stycznej w x
0=1

(nie chce mi sie szukać jaki był wzór)
12 sie 21:28
Kowal: y=−4x+6
12 sie 21:29
Artur z miasta Neptuna:
masz to rozwiązać na kartce przy poprzez program komputerowy ?
Bo jeżeli na kratce ... to juz nawet pomijając sam fakt wyznaczenia tego punktu przecięcia ...
to samo podstawienie tego punktu do wyniku całki jest czymś wręcz koszmarnym
12 sie 21:33
Kowal: Kartka

wiem właśnie, dzięki takim zadaniom mam wrzesień
12 sie 21:38
Artur z miasta Neptuna:
powiem tyle −−− to nie jest normalne zadanie i jestem pewien że koleś sam tego nie da rady
rozwiązać w prosty sposób bez uzycia przyblizeń bądź komputera
12 sie 21:40
Kowal: będę niezmiernie wdzięczny za sam punkt przecięcia

przez resztę jakoś się przebujam powoli
12 sie 21:41
Artur z miasta Neptuna:
| | 2 | | 2 | |
tam na pewno jest |
|  a nie |
| |
| | x2 | | x | |
bo przy drugim przypadku wyznaczenie punktu jest o wiele łatwiejsze, a także sam punkt jest o
wiele 'piekniejszy'
12 sie 21:42
Artur z miasta Neptuna:
sam punkt przecięcia

nie ma sprawy:
| 1 | |
| (3√81 − 54√2 + 33√3+2√2 − 3) |
| 6 | |
powodzenia w podstawianiu

nie mogę się doczekać Twojej miny
12 sie 21:44
Trivial: Hackz
12 sie 21:46
Kowal: 
dobry punkt i wszystko jasne
12 sie 21:46
Artur z miasta Neptuna:
| | 2 | |
dlatego stawiam na błąd podającego zadanie ... chodzilo mu o f(x) = |
| |
| | x | |
bo wtedy masz punkt przecięcia w x=0.5
12 sie 21:48
Kowal: i chyba tak jest, dzięki za pomoc
12 sie 21:56