trapez
banan:

ta czerwona kreska to środkowa trapezu w. Czy jeżeli a+b=x+y bo jest to trapez opisany na
okręgu, to tak samo x+w=c+d oraz w+y=f+e ?
12 sie 20:39
Artur z miasta Neptuna:
ogólnie −−− sumy długości boków naprzeciwko w czworokącie opisanym na okręgu są sobie równe ...
więc: a+b = x+y, jeżeli ten trapez opisany na okręgu ... ale wtedy już x+w ≠ c+d (albo inaczej
... nie musi być =)
12 sie 20:41
Artur z miasta Neptuna:
dlaczego ≠
| | a | | b | | x+y | |
ponieważ: c = |
| ; d= |
| ; w = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a+b | | x+y | | x+y | |
więc: c+d = |
| = |
| ≠ |
| + x = w+x |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
12 sie 20:43
banan: W trapezie opisanym na okręgu długości ramion AD i BC są odpowiednio równe 9 i 15. Środkowa
| | 3 | |
trapezu dzieli go na dwa trapezy, których stosunek pól jest równy |
| . Wyznacz długości |
| | 5 | |
podstaw trapezu.
rozumiem, że środkowa trapezu to zawsze ta od ramienia do ramienia tak?
w odpowiedziach mam:
12 sie 20:56
Artur z miasta Neptuna:
x+y = 9+15 = 24
oraz
| 3 | | x+w | | x+y | |
| = |
| ;gdzie w= |
| |
| 5 | | y+w | | 2 | |
rozwiąż układ równań
12 sie 20:58
banan: normalny wzór na trapez jest połowa sumy ramion razy wysokość. A że w trapezie opisanym suma
wysokości=suma ramion to można to zamienić.
I tutaj jest właśnie tak zamienione, na podstawy. Albo jestem ślepy.
12 sie 21:02
Artur z miasta Neptuna:
banan posłuchaj:
| | 3 | | | | x+w | |
stosunek pól = |
| = |
| = |
| |
| | 5 | | | | w+y | |
| x+w | | | | | | 3x+y | | 3 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| w+y | | | | | | x+3y | | 5 | |
to jest pierwsze równanie.
drugie równanie z warunku czworokata odpisanego na okręgu:
x+y = 9+15
rozwiąż ten układ równań to wyznaczysz x i y
12 sie 21:07
Artur z miasta Neptuna:
| | (suma PODSTAW)*wysokość | |
i pole trapezu = |
| |
| | 2 | |
12 sie 21:08
banan:

to ja poprostu nie znam tego wzoru którego używasz.
| | (a+b)h | |
a nie: P= |
| taki w ogole istnieje? |
| | 2 | |
12 sie 21:11
Artur z miasta Neptuna:
to źle znasz

sprawdź w książce
12 sie 21:15
12 sie 21:17
banan: a dzięki faktycznie coś namieszałem.
ale ta środkowa to zawsze od ramienia do ramienia i przechodzi przez środek okręgu?
12 sie 21:23
Artur z miasta Neptuna:
tak ... od ramienia do ramienia i przechodzi przez środek okręgu (jezeli trapez opisany na
okręgu)
12 sie 21:24
Mila:

w − odcinek łączący środki ramion
a+b=c+d z warunku,że okrąg wpisany w trapez.
a+b=9+15=24
| | a+b | |
w= |
| =12 − odcinek łączący środki ramion trapezu jest równy połowie sumy podstaw |
| | 2 | |
w dzieli wysokość h na połowy
| | b+12 | | 3 | |
⇔ |
| = |
| i a+b=12 |
| | a+12 | | 5 | |
dokończ
12 sie 21:31
Artur z miasta Neptuna:
Miluś ... mały błąd −−− a+b = 24
12 sie 21:50
Mila: Oczywiście Arturku.
12 sie 21:51
banan: ok dzięki
12 sie 21:53