1
miłosz:
Wykazać, że dla dowolnej liczby naturalnej n liczba jest podzielna przez 6.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| n4 + |
| n3− |
| n2− |
| n |
| 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
Jak to zrobić indukcyjnie?
12 sie 19:58
miłosz: Podbijam!
12 sie 20:13
Artur z miasta Neptuna:
wspólny mianownik:
grupowanie:
| | n2(n+2) −n(n+2) | | (n2−n)(n+2) | | n(n−1)(n+2) | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
i coś nie tak ... sprawdź czy dobrze zapisałeś przyklad
12 sie 20:14
miłosz: Dlaczego nie tak?
12 sie 20:16
12 sie 20:18
Artur z miasta Neptuna:
kurdę ... źle rozłożylem
| n4+2n3−n2−2n | | (n3−n)(n+2) | | n(n−1)(n+1)(n+2) | |
| = U{n3(n+2}−n(n+2){4} = |
| = |
| |
| 4 | | 4 | | 4 | |
i teraz:
masz iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych: n(n−1)(n+1) ... czyli na bank minimum jedna z
nich podzielna przez 2, a dokładnie jedna podzielna przez 3
niech: n podzielne przez 2, ale nie przez 4 ... wtedy n+2 podzielne przez 4 ... czyli wszystko
się zgadza
niech: n podzielne przez 2 i 4 .... wtedy n+2 jest podzielne przez 2 ... i też wszystko się
zgadza
niech: n NIE będzie podzielne przez 2 ... wtedy (n−1) i (n+1) podzielne przez 2, co więcej ...
na pewno jedna z nich podzielna przez 4 ... i też sie zgadza
12 sie 20:21
Eta:
12 sie 20:22
Artur z miasta Neptuna:
a nawet szybciej
w liczniku masz iloczyn 4 kolejnych liczb naturalnych, a więc:
NA PEWNO jedna z nich jest podzielna przez 4
NA PEWNO jedna z nich jest podzielna przez 3
NA PEWNO dwie z nich są podzielne przez 2
tak więc ich iloczyn NA PEWNO będzie podzielny przez 2*3*4 = 24
24:4 = 6
c.n.w.
12 sie 20:24
Eta:
12 sie 20:25
miłosz: Ale ja chce indukcją, jak to będzie ,?
12 sie 20:25
miłosz: Ma być podzielna przez 6 a nie 4!
12 sie 20:28
Artur z miasta Neptuna:
a po co Ci indukcją

niech będzie
1
o
n=1
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| − |
| − |
| = 0 ... jest podzielne przez 6 |
| 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
2
o
n=k
| k4 | | k3 | | k2 | | k | |
| + |
| − |
| − |
| .... podzielne przez 6 |
| 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
3
o
n=k+1
| (k+1)4 | | (k+1)3 | | (k+1)2 | | (k+1) | |
| + |
| − |
| − |
| = |
| 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | k3 | | k3 | | k2 | | k | | 2k3 | | 12k2 | | 4k | |
= |
| + |
| − |
| − |
| + |
| + |
| + |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
// na mocy 2
o niebieskie jest podzielne przez 6//
| 2k3 | | 12k2 | | 4k | |
| + |
| + |
| = k3 + 3k2 + 2k = k(k2+3k+2) = k(k+1)(k+2) |
| 2 | | 4 | | 2 | |
czyli iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych
a iloczyn trzech naturalnych liczb na pewno jest podzielny i przez 2 i przez 3 ... czyli także
przez 2*3=6
c.n.w.
12 sie 20:31
miłosz: O to mi chodziło, dzięki
12 sie 20:32
Eta:
12 sie 20:33
miłosz: 1)niech: n podzielne przez 2, ale nie przez 4 ... wtedy n+2 podzielne przez 4 ... czyli
wszystko się zgadza
2)niech: n podzielne przez 2 i 4 .... wtedy n+2 jest podzielne przez 2 ... i też wszystko się
zgadza
3)niech: n NIE będzie podzielne przez 2 ... wtedy (n−1) i (n+1) podzielne przez 2, co więcej
... na pewno jedna z nich podzielna przez 4 ... i też sie zgadza
Artur z miasta Neptuna: Mam to rozumieć że, jak za n podstawie 2 w 1) to będzie 2+2=4 i jest
podzielne przez 4 ,o to chodzi?
12 sie 20:34
Artur z miasta Neptuna:
tak ... wlaśnie oto chodzi ... bo tam licznik musi być nie tylko przez 6 podzielny ale jeszcze
poza tym przez 4 (mianownik ulamka) ... więc de facto musi byc podzielny przez 24 ... i stąd
ten wywód.
12 sie 20:36
miłosz: niech: n podzielne przez 2, ale nie przez 4 ... wtedy n+2 podzielne przez 4 ... czyli wszystko
się zgadza
↑
Nie rozumiem , piszesz ale nie przez 4 , a później "podzielne przez 4"
12 sie 20:40
miłosz: Dostaje taki iloczyn :n(n−1)(n+1)(n+2)
Nie mogę po prostu napisać ,że gdy za n podstawie 2 to będzie 2(2−1)(2+1)(2+2) =24 czyli jest
podzielne przez sześć
12 sie 20:42
Artur z miasta Neptuna:
skoro n nie jest podzielne przez 4, ale jest podzielne przez 2 ... to n+2 będzie podzielne
przez 4
to był pierwszy przypadek
drugi przypadek, że n jest podzielne przez 4
trzeci przypadek, że n nie jest podzielne przez 2
zresztą ... patrz wpis z 20:24 ... łatwiejszy do 'przetworzenia' jest
12 sie 20:45
miłosz: Chyba nie będzie dobrze bo podstawiłem wybraną liczbą a ma całe wyrażenie się dzielić przez 2
więc , dobrze będzie to moje jeżeli dodam że skoro 24 jest podzielne przez 2 to będzie
podzielne przez 1 i przez 6 bo dzielnikami 6 są liczby :2,6,1,3, Dobrze by było jak bym to
dodał?
12 sie 20:47
miłosz:
12 sie 20:56
miłosz: podbijam!
12 sie 21:00
Artur z miasta Neptuna:
co

przez 1 WSZYSTKO jest podzielne

to co napisałeś to wyjasnienie dlaczego (n−1)n(n+1)(n+2) jest podzielne przez 24

Jeżeli tak
myślałeś, to jesteś w błędzie
12 sie 21:03
Eta:
19 sie 00:50