jak to rozwiazac
assasaa: Hej, gdyby ktos mogl obliczyc te dwa zadania w calosci, krok po kroku
| 913*√3*6√3 | |
| ( 9 do potegi jednej trzeciej * √3 * 6√3 ) |
| 313 | |
( 3 do potegi jednej trzeciej)
(24 * 2do potegi jednej drugiej * 3do potegi dwie trzecie)
(6do potegi siedem szostych *
3√2 * √6)
12 sie 18:50
Artur z miasta Neptuna:
licznik:
9
1/3 *
√3 *
6√3 = (3
2)
1/3 * 3
1/2 * 3
1/6 = 3
2/3 * 3
1/2 * 3
1/6 =
= 3
2/3+1/2+1/6
mianownik:
3
1/3
| | 32/3+1/2+1/6 | |
ulamek = |
| = 32/3+1/2+1/6 − 1/3 = 31/3 + 1/2 + 1/6 = 31 = 3 |
| | 31/3 | |
12 sie 19:21
Artur z miasta Neptuna:
drugie spróbuj sam
12 sie 19:22
assasaa: | 24 * 21/2 * 32/3 | |
| = |
| 67/6 * 3√2 * √6 | |
| 24 * √2 * 3√32 | |
| |
| 6√67 * 3√2 * √6 | |
nie wiem jak dalej się za to zabarac
p.s dlaczego w 1 zadaniu 3
2/3 przekształciło się w 3
1/3 ? skróciłeś ze sobą potęgi ? licznik
i mianownik ?
12 sie 21:34
Artur z miasta Neptuna:
zamień wszystkie liczby na liczby postaci 2x oraz 3y
12 sie 21:37
Artur z miasta Neptuna:
masz tam 32/3 + 1/2+1/6−1/3
12 sie 21:38
Artur z miasta Neptuna:
| | ax | |
skąd ta −1/3  ponieważ: |
| = a x−y  |
| | ay | |
12 sie 21:39
assasaa: ok dzięki za wyjaśnienie, wracając do zadania
| 24 * 21/2 * 32/3 | |
| |
| 67/6 * 21/3 * 61/2 | |
co dalej ?
12 sie 23:11
Mila:
24=2
3*3
| 23*3*21/2*32/3 | |
| = |
| 65/3*21/3 | |
| 23*3*21/2*32/3 | |
| = |
| 25/3* 35/3*21/3 | |
dalej potrafisz?
12 sie 23:31
assasaa: nie do końca
| | 29/3 * 31/1 * 21/2 * 32/3 | |
= |
| = |
| | 25/3 * 35/3 * 21/3 | |
| | 218/6 + 3/6 * 33/3 + 2/3 | |
= |
| = |
| | 25/3 + 1/3 * 35/3 | |
| | 221/6 * 35/3 | |
= |
| = |
| | 26/3 * 35/3 | |
13 sie 18:08
Artur z miasta Neptuna:
i teraz korzystasz z własności potęg − patrz mó wpis z 21:39
13 sie 18:15
assasaa: aha, czyli :
23/2 = √8 = 2√2
dzięki za pomoc
13 sie 18:26