.
miłosz: Sprowadź dane wyrażenie do najprostrzej pdsaci wiedzac, że x∊ (1,3),
a) |x|
b) |x−8|
Coś się robi z tym w nawiasie czy nic, co oznacza (1,3)
12 sie 14:50
miłosz: ?
12 sie 14:56
Bogdan:

x∊(1, 3) ⇒ |x − 2| < 1
12 sie 14:57
miłosz: Czyli co zrobić z tymi podpunktami rozwiązać je normalnie , nie przejmując się tym (1;3)?
12 sie 15:05
miłosz: ?
12 sie 15:09
Patryk: a nie
a) x
b)8−x
?
12 sie 15:10
Aga1.: IxI=x , gdy x≥0
Ix−8I=−x+8, gdy x<8
W Twoim przypadku
IxI=x
Ix−8I=−x+8
12 sie 15:10
konrad:
patrzysz jak w danym przedziale "zachowuje się" zawartość modułu,
|x|=x ⇔x≥0
|x|=−x ⇔ x<0
12 sie 15:10
miłosz: No ale co mi mówi przedział (1;3)
12 sie 15:10
k: mówi to że "x" należy do tego przedziału
12 sie 15:18
Basia:
x∊(1;3) ⇒ x>1>0 ⇒ x>0 ⇒ |x| = x
x∊(1;3) ⇒ 1 < x < 3 ⇒ 1−8 < x−8 < 3−5 ⇒ −7 < x−8 < −2 ⇒ x−8 < −2 < 0 ⇒
|x−8| = −(x−8) = −x+8
12 sie 15:20
miłosz: jakby x∊(−1;−3) , to wyniki by wyglądały tak samo?
12 sie 15:31
konrad: nie
12 sie 15:33
konrad: w a byłby inny
12 sie 15:33
Basia:
nie ma przedziału (−1; −3)
może być tylko (−3; −1)
w zapisie (a;b) a<b
x∊(−3;−1) ⇒ x < −1 < 0 ⇒ x < 0 ⇒ |x| = −x
w drugim byłoby tak samo, bo
x∊(−3;−1) ⇒ x < −1 ⇒ x−8 < −1−8 ⇒ x−8 < −9 < 0 ⇒ x−8 < 0 ⇒ |x−8| = −(x−8) = −x+8
12 sie 15:45
Eta:
19 sie 00:52
picia:
O co chodzi?
19 sie 00:59