zadanie z dowodem
demo: Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej a zachodzi nierówność 4a
2+1≥4a;
a∊R
4a
2−4a+1≥0
Δ=16−16=0
Co mam źle, że nie wyszło? :c
12 sie 14:07
Bogdan:
4a2 − 4a + 1 = ...
12 sie 14:09
Eta* :
4a
2−4a+1≥0
(2a−1)
2≥0 prawda dla każdego a€R
c.n.u
12 sie 14:10
Basia:
wyszło; tylko nie to co trzeba
do momentu a0 = 12 jest dobrze
i dlaczego wyrzucasz tę wartość ?
przecież dla a=12 4a2−4a+1=0 ⇒ 4a2−4a+1≥0
a w ogóle to powinno być tak:
4a2+1≥4a ⇔ 4a2−4a+1≥0 ⇔ (2a−1)2≥0
a to jest prawdą dla każdego a∊R
(kwadrat każdej liczby jest ≥0)
12 sie 14:11
Bogdan:
Witaj
Eto 
. Już dawno nie sąsiadowały ze sobą wpisy Basi, Twój i mój obok siebie.
Skoro łapiemy takie zadanka, to znaczy mamy sezon ogórkowy

. Pozdrawiam
12 sie 14:15
Basia: to jest przypadek szczególny

niestety raczej się nie powtórzy tak szybko bo muszę gotować
obiad
12 sie 14:16
Eta* :
Witam
Bogdanie 
cieplutko pozdrawiam
12 sie 14:19
Eta* :
Witaj
Basiu 
Na szczęście ja a już po obiadku

Miłego gotowania
12 sie 14:20
demo: Dzięki Basia! Zauważyłem że można to zapisać za pomocą kwadratu różnicy ale nie sądziłem że się
to przyda ;x
Tym czasem kolejne zadanie:
Wykaż, że suma dowolnej liczby dodatniej i jej odwrotności jest nie mniejsza od 2;
a ∊ N
| | 1 | |
liczba odwrotna od a: b= |
| |
| | a | |
a+
1a ≥ 2 ⇔ a
2−2a+1≥0 ⇔ (a−1)
2
Czy to kończy dowód?
btw. sezon ogórkowy "w świecie" zadań matematycznych hmm. nie spotkałem się z tym jeszcze ; ))
12 sie 14:26
konrad: *⇔(a−1)
2≥0
i teraz jest ok
12 sie 14:29
Eta:
12 sie 14:31
Bogdan:
Sezon ogórkowy nie w "świecie zadań matematycznych", a na tym forum. Liczba wpisywanych
tu podczas wakacji zadań i skala ich trudności pozwoliły mi na użycie określenia "sezon
ogórkowy" w rozumieniu sezon wakacyjny
12 sie 14:41
demo: @Bogdan właśnie zdziwiło mnie to że w wakacje ktoś w ogóle pomaga na tym forum

ale to dobrze
że pomagają oczywiście

@konrad dzięki!

zapomniało mi się no.

żadnych wniosków chyba nie trzeba pisać?
Kolejne zadanie:
| | a | | b | |
Wykaż, że jeśli a i b są liczbami tego samego znaku, to |
| + |
| ≥ 2 |
| | b | | a | |
{a ⋀ b ≥ 0
{a ⋀ b < 0
| a | | b | | a2+b2 | |
| + |
| ≥ 2 ⇔ |
| ≥ 2 ⇔ a2+b2−2ab ≥ 0 ⇔ (a−b)2 ≥ 0 |
| b | | a | | ab | |
c.n.d.
Dobrze? ;>
12 sie 14:51
Basia:
dobrze z jednym zastrzeżeniem
a,b > 0 ∨ a,b<0 (nie mogą być =0 bo każda jest w mianowniku) ⇒
a*b > 0 (czyli przy mnożeniu przez ab kierunek nierówności się nie zmieni)
12 sie 15:24
Mila: demo − zero nie jest ani ujemne ani dodatnie − miałeś liczby jednakowych znaków.
12 sie 15:41
Basia:
ale a=0 i b=0
mają jednakowe znaki z formalnego punktu widzenia
12 sie 15:47
demo: ok, dzięki wielkie za pomoc!
12 sie 16:08