Zbadaj sumę szeregu
asd: ∑4n+5n6n od n=1 do ∞
Cześć, jak się za to zabrać?
12 sie 12:43
asd: trochę się pokręciło:
licznik 4n+5n
mianownik 6n
12 sie 12:43
ICSP: sumę czy zbieżność ?
12 sie 12:44
asd: Suma, zbieżność to akurat nie problem, bo mogę sobie kryteria wybrać. Sumę nie bardzo wiem jak,
bo nie wiem jak rozbić, żeby była jakaś zależność widoczna.
12 sie 12:47
Basia:
| | 4n+5n | | 4n | | 5n | |
∑ |
| = ∑[ |
| + |
| ] = |
| | 6n | | 6n | | 6n | |
∑(
46)
n + ∑(
56)
n
a
n = (
46)
n i b
n = (
56)
n to ciągi geometryczne zbieżne, bo
a
1 =
46 i q
a =
46 czyli |q
a|<1
b
1 =
56 i q
b =
56 czyli |q
b|<1
można więc zastosować wzór na sumę nieskończoną zbieżnego ciągu geometrycznego
12 sie 12:47
ICSP: | | 2 | | 5 | |
( |
| )n + ( |
| )n . Mamy sumę dwóch ciągów geometrycznych. |
| | 3 | | 6 | |
12 sie 12:48
asd: Aa! Zupełnie o tym nie pomyślałem. Dzięki, jesteście wielcy.
12 sie 12:50