czary mary
klik: zbadaj istnienie i liczbę rozwiązań równania Ix+3I−Ix−1I=a w zależności od parametru a.
Wiem jak to zrobić graficznie a wogóle nie wiem jak to zrobić algebraicznie
12 sie 11:39
Saizou : no to rozważ na przypadkach (−∞:−3), <−3:1), <1:+∞)
12 sie 11:45
Basia:
algebraicznie musisz rozwiązywać równanie oddzielnie w każdym z trzech przedziałów:
(−
∞; −3) <−3; 1) i <1;+
∞)
1.
x∊(−
∞; −3) ⇒ x+3<0 ∧ x−1<0 ⇒ |x+3| = −x−3 ∧ |x−1| = −x+1 ⇒
masz równanie
(−x−3)−(−x+1) = a
−x−3+x−1 = a
−4 = a
czyli w tym przedziale mamy nieskończenie wiele rozwiązań dla
a=−4
dla a≠ −4 w tym przedziale nie ma rozwiązania
2.
x∊<−3;1) ⇒ x+3≥0 ∧ x−1<0 ⇒ |x+3| = x+3 ∧ |x−1| = −x+1
masz równanie
(x+3)−(−x+1) = a
x+3+x−1 = a
2x +2 = a
2x = a−2
| | a−2 | |
aby to było rozwiązanie |
| musi należeć do przedziału <−3;1) |
| | 2 | |
a−2≥ −6
a ≥ −4
i
a−2 < 2
a<4
czyli w tym przedziale dla każdego [n[a∊<−4;4) będzie dokładnie jedno rozwiązanie
3.
x∊<1;+
∞) ⇒ x+3>0 ∧ x−1≥0 ⇒ |x+3| = x+3 ∧ |x−1| = x−1
masz równanie
(x+3) − (x−1) = a
x+3 − x+1 = a
4 = a
czyli w tym przedziale mamy nieskończenie wiele rozwiązań dla
a=4
dla a≠ 4 w tym przedziale nie ma rozwiązania
ostatecznie:
dla a = ±4 równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań
dla a ∊(−4;4) równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie
dla a∊(−
∞;−4)∪(4;+
∞) równanie nie ma rozwiązania
12 sie 11:55
Basia: hm.................
coś mi się tu nie zgadza z rozwiązaniem graficznym
12 sie 12:17
Basia: a nie już wszystko dobrze; zgadza się
12 sie 12:18
klik: dzięki dokonam teraz analizy krok po kroku
12 sie 12:34