Regulki
ertyui: wytlumaczcie mi tak na chlopski rozum, bo sama mam z tym problem, nie potrafie tego przelozyc
sobie na slowa zeby zrozumiec
co to, definicja jakas prosta− zdarzenia losowe, ilosc zdarze elementarnych i sprzyjajacych.
od azu mowie ze nie lapie troche tych regulek stad, wiec nie kierujcie mnie na link z
matematyka.pisz
12 sie 10:51
ertyui: zdarzenie losowe to to samo co doswiadczenie losowe? czy rozne regulki na to?
12 sie 10:55
ertyui: a nie to nie to samo, dobra sama to zrobie XD
12 sie 11:01
Basia:
to co napiszę nie będzie ścisłe, ale może w ten sposób zrozumiesz
jeżeli wykonujesz jakieś doświadczenie (np.rzut kostką) możesz otrzymać jakieś wyniki
te, których już nie da się podzielić na "drobniejsze" to zdarzenia elementarne
przy rzucie kostką to 1,2,3,4,5,6; przy rzucie monetą O,R; przy dwukrotnym rzucie monetą pary:
(O,O) (O,R) (R,O) (R,R); przy dwukrotnym rzucie kostką pary (1,1) (1,2) itd.
liczba zdarzeń elementarnych to liczba tych możliwych "najdrobniejszych" wyników
rzut kostką: 6
rzut monetą: 2
dwukrotny rzut monetą: 4
dwukrotny rzut kostką: 36
zdarzenie losowe to na ogół jakaś grupa możliwych wyników
np. rzut kostką
zdarzenie losowe: wypadła parzysta liczba oczek
wybierasz te, które pasują czyli 2,4,6 to są zdarzenia sprzyjające
liczysz je i to jest liczba zdarzeń sprzyjających; tutaj 3
oczywiście zdarzenie losowe może = zdarzeniu elementarnemu np.
A − wypadło 6 oczek
A = {6} jest i zdarzeniem elementarnym i losowym
ale nie musi
B − wypadła liczba podzielna przez 3
B = {3,6}
12 sie 11:03
ertyui: o! bardzo dziekuje!
12 sie 11:06