funkcja kwadratowa
zadanie: y=ax2−2;a≠0 wyznacz parametr a tak, by funkcja miala miejsca zerowe:4 i −4.
y=x2−bx wyznacz parametr b tak, by funkcja miala miejsca zerowe: 0 i −2.
12 sie 09:53
Basia:
x0 jest miejscem zerowym ⇔ f(x0) = 0
4 jest miejscem zerowym f(x) = ax2−2 ⇔ a*42 − 2 = 0
wylicz z tego a
(b) tak samo, ale wykorzystaj x2 = −2, bo x1=0 nic Ci nie da
12 sie 09:56
Mila: b)
x2−bx=0
x(x−b)=0
x1=0 lub x2=b
x2=2 dla b=2
12 sie 15:47
pigor: ... z warunków zadania mamy :
a) y= ax
2−2 i a≠0 ⇒ ax
2−2= a(x−4)(x+4) i a≠0 ⇔ ax
2−2= a(x
2−16) i a≠0 ⇔
⇔ ax
2−2= ax
2−16a i a≠0 ⇔ 16a=2 ⇔
a=18 ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) y=x
2−bx ⇔ y=x(x−b) ⇒ x(x−b)= x|(x+2) ⇔
b=−2 . ...
12 sie 16:52
Mila: Cześć Pigor, w b zmieniłam treść zadania.
12 sie 17:02